de Ioana Stoica 16 Oct. 2023 2684 |
"As dori un punct de vedere referitor la vechimea in specialitatea studiilor/vechimea in munca (este vorba despre o institutie publica). Activitatea prestata ca administrator al propriei societati (freelancer) se poate calcula ca si vechime in specialitatea studiilor si implicit vechime in munca?"
Raspunsul specialistului:
Potrivit Codului administrativ (art. 424 alin. (2)) vechimea in munca este vechimea dobandita in conditiile reglementate de legislatia muncii, precum si vechimea dobandita in exercitarea unui raport de serviciu.
In ceea ce priveste vechimea in specialitate, se aplica Codul administrativ in speta art. 424 alin. (3) si (4) care stabileste ca vechimea in specialitate este vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.
Constituie vechime in specialitate si vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, raport de serviciu sau ca profesie liberala in statele membre ale Uniunii Europene, precum si in alte state cu care Romania a incheiat conventii de recunoastere reciproca a acestor drepturi, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.
In toate cazurile vechimea in specialitate se raporteaza la durata normala a timpului de munca, fiind calculata prin raportare la fractiunea de norma lucrata si se demonstreaza cu documente corespunzatoare.
Notiunea de vechime in specialitatea studiilor am regasit-o in prevederile Codului administrativ, fiind utilizata in dezvoltarea carierei personalului institutiilor publice (angajare, promovare in functie). Insa in acest act normativ nu am identificat o definitie a notiunii de vechime in specialitatea studiilor, desi aceasta notiune este utilizata in mai multe randuri in textul actului normativ.
In aceste conditii, in aprecierea notiunii de vechime in specialitate, putem pleca de la un punct de vedere al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici exprimat in alt context (legat de concediul pentru cresterea copilului), dar care poate fi de folos in intelegerea acestui concept (http://rru.anfp.gov.ro/faq.php).
Astfel, ANFP considera ca „perioada asimilata vechimii in specialitatea studiilor reprezinta perioada in care o persoana a desfasurat in mod efectiv o activitate profesionala in specializarea studiilor absolvite”.
De asemenea, intr-un alt punct de vedere exprimat de ANFP https://www.anfp.gov.ro/continut/vechime_in_specialitatea_studiilor, la intrebarea ”Care sunt actele necesare pentru dovedirea vechimii in specialitatea studiilor si este necesar ca aceasta sa fie mentionata in cuprinsul adeverintei de la angajator”, ANFP a raspuns: ”vechime in specialitate: Vechimea de 5 ani necesara participarii la un concurs de promovare intr-o functie publica de conducere vacanta, de sef serviciu reprezinta vechimea in specialitatea studiilor dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare pentru activitatea desfasurata de catre o persoana intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale”.
Din aceste puncte de vedere exprimate, intelegem ca vechimea in specialitatea functiei se refera la vechimea in exercitarea unor functii de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii in domeniul studiilor superioare absolvite derulate in temeiul unui CIM, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala.
In literatura de specialitate, conceptul de vechime in specialitate s-a conturat (Alexandru Ticlea, Tratat de dreptul muncii- Legislatie. Doctrina. Jurisprudenta, editia a IX-a, actualizata, 2015, pag.432) ca fiind „perioada de timp in care o persoana a lucrat in activitati corespunzatoare functiei (meseriei) in care urmeaza sa fie incadrata sau promovata; de fapt este vechime in meserie (pentru muncitori) si vechime in functie (pentru celelalte categorii de personal). Ea constituie o specie a vechimii in munca. Intr-adevar, pentru ca o perioada de timp sa fie considerata vechime in specialitate, ea trebuie sa fie, in primul rand, recunoscuta ca vechime in munca”.
Vechimea in munca este vechimea ce rezulta din activitatea prestata in temeiul unui raport de munca sau raport de serviciu (art. 16 alin.(5) din Codul muncii corborat cu art. 424 alin.(2) Codul administrativ).
Astfel, in opinia noastra, o persoana poate demonstra vechimea in munca sau, dupa caz, vechimea in specialitate, cu adeverinta eliberata de angajator din care sa rezulte activitatile desfasurate intr-un anumit domeniu, intr-o anumita perioada, sau cu copii de pe contractele individuale de munca/ordinele de serviciu si fisele de post aferente din care sa rezulte principalele atributii in domeniul vizat, astfel incat sa poata fi valorificata ca vechime in specialitate. Asa cum mentionam, vechimea in specialitatea studiilor apreciem ca se refera la vechimea in specialitatea studiilor dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare pentru activitatea desfasurata de catre o persoana intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.
Prin urmare, in lumina celor de mai sus, apreciem ca activitatea desfasurata ca administrator nu ar putea fi considerata vechime in munca sau vechime in specialitate in intelesul legislatiei muncii sau Codului administrativ, aceasta nefiind desfasurata in temeiul unui CIM, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, in conditiile legii.
Un raspuns oferit in iulie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.