de Cristian Tanase 16 Mar. 2022 1525 |
"O persoana a ocupat functia publica de consilier juridic in cadrul unei primarii. Cand a prezentat adeverinta de vechime in specialitatea functiei in adeverinta se precizeaza ca a indeplinit o perioada de 2 ani functia de director in cadrul unui SRL, si 3 ani consilier juridic in cadrul aceluiasi SRL. Adeverinta este eliberata de la propria firma. Se pot pune urmatoarele intrebari: cei 2 ani in care a ocupat functia de director, pot fi considerati ca vechime in specialitate, si, a doua intrebare, este vreun conflict de interese daca adeverinta a fost eliberata si semnata de unul din membrii familiei sale."
Raspunsul specialistilor:
Analizand prevederile OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ nu am identificat o definitie a notiunii de vechime in specialitatea studiilor, desi aceasta notiune este utilizata in mai multe randuri in textul actului normativ.
In aceste conditii, in aprecierea notiunii de vechime in specialitate, putem pleca de la un punct de vedere al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici exprimat in alt context (legat de concediul pentru cresterea copilului), dar care ne poate fi de folos (http://rru.anfp.gov.ro/faq.php ).
Astfel, ANFP considera ca ”perioada asimilata vechimii in specialitatea studiilor reprezinta perioada in care o persoana a desfasurat in mod efectiv o activitate profesionala in specializarea studiilor absolvite”.
De asemenea. intr-un alt punct de vedere exprimat de ANFP http://www.anfp.gov.ro/continut/Raspunsuri_la_intrebari, la intrebarea ”Care sunt actele necesare pentru dovedirea vechimii in specialitatea studiilor si este necesar ca aceasta sa fie mentionata in cuprinsul adeverintei de la angajator”, ANFP a raspuns: ”vechime in specialitate: Vechimea de 5 ani necesara participarii la un concurs de promovare intr-o functie publica de conducere vacanta, de sef serviciu reprezinta vechimea in specialitatea studiilor dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare pentru activitatea desfasurata de catre o persoana intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale”.
Din aceste puncte de vedere exprimate, intelegem ca vechimea in specialitatea functiei se refera la vechimea in exercitarea unor functii in domeniul juridic (specialitatea studiilor absolvite).
In acest context apreciem ca, pentru ocuparea functiei de consilier juridic, relevanta pentru vechimea in specialitatea studiilor este perioada in care persoana a ocupat functia de consilier juridic la societatea comerciala, dar nu si perioada in care a ocupat functia de director.
Referitor la cea de-a doua intrebare, fiind vorba de o entitate din domeniul privat, apreciem ca nu se pune problema existentei unui conflict de interese cu privire la eliberarea si semnarea adeverintei de vechime. Adeverinta de vechime se semneaza de reprezentantul legal al societatii (sau de o persoana imputernicita de acesta) indiferent cine este respectivul reprezentant legal si ce relatie de rudenie are cu ceilalti salariati ai societatii.
Un raspuns oferit la data de 15.03.2022, de catre specialistii de la PortalInstitutiiPublice >>>

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.