Vouchere de vacanta dupa revenirea din CCC

de Ioana Stoica 01 Sep. 2023 1337

Vouchere de vacanta dupa revenirea din CCC
"Un angajat al Primarie care are suspendat raportul de munca - concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, beneficiaza de voucher de vacanta atata timp cat are suspendare? Intrebarea este daca un salariat are raportul de serviciu suspendat cu data de 01.05.2022 poate beneficia in anul 2023 de voucher de vacanta pentru anul 2022 si anul 2023, fiind suspendata din activitate."


Raspunsul specialistului: 

 

Potrivit art. 26 alin.(5) din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare valoarea anuala a indemnizatiei de vacanta este la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata si se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat in cursul anului calendaristic.
Totodata, conform art.I alin.(8) din OUG nr.130/2021, prevederile art. 26 alin. (4) - (6) din Legea-cadru nr. 153/2017 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2027.  Mentionam ca si art. IV alin. (6) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 131/2021 prevede ca alin. (4) - (6) ale art. 26 din Legea-cadru nr. 153/2017 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2027.

 

Conform art. I alin.(2) din OUG nr.8/2009 institutiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finantele publice locale, cu modificarile si completarile ulterioare, indiferent de sistemul de finantare si de subordonare, inclusiv activitatile finantate integral din venituri proprii, infiintate pe langa institutiile publice, acorda, anual, in perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, vouchere de vacanta in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.

 

Este de mentionat si ca potrivit art. 3 din Normele metodologice de aplicare a OUG nr.8/2009, aprobate prin HG 215/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, angajatorii, dupa caz, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau reprezentantii beneficiarilor, vor stabili, prin contractele colective de munca, respectiv prin regulamente interne, reguli privind modul de acordare a primei de vacanta sub forma voucherelor de vacanta, care sa prevada:

 

a) numarul beneficiarilor din unitate care pot primi vouchere de vacanta si nivelul sumelor care se acorda beneficiarilor sub forma voucherelor de vacanta, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de beneficiari care primesc vouchere de vacanta;
c) forma suportului pe care sunt emise voucherele de vacanta, respectiv suport electronic si/sau hartie.

 

In cazul salariatilor din institutiile si autoritatile publice, prevazute de art. 1 alin. (2) din ordonanta de urgenta, se acorda o singura indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, in limita sumelor prevazute in buget alocate cu aceasta destinatie.

 

Potrivit art. 12 alin.(2) din anexa la HG 215/2009 cuantumul acordat salariatilor, altii decat cei prevazuti la art. 3 alin. (2) – respectiv salariatii din sectorul bugetar-, sub forma voucherelor de vacanta se stabileste, in conditiile legii, de catre angajatori proportional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de munca, intr-un an calendaristic.

 

Astfel, in opinia noastra, voucherele de vacanta se acorda si personalului care, in perioada de referinta beneficiaza de concediu pentru ingrijirea copilului bolnav numai daca acestea au desfasurat efectiv activitate in perioada de referinta, indiferent de perioada lucrata.

 

In situatia in care persoana in cauza pe intreaga perioada de referinta a fost suspendata pentru efectuarea concediului pentru cresterea copilului apreciem ca aceasta nu este indreptatita la acordarea voucherelor de vacanta.

 

Apreciem ca acest aspect rezulta inclusiv din analiza dispozitiilor art. 145 din Codul muncii care statueaza ca la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.

 

Insa, pornind de la scopul acordarii voucherelor de vacanta, respectiv recuperarea capacitatii de munca, si tinand cont de perioada de referinta, in lipsa altor prevederi legale care sa reglementeze in mod diferit acest aspect, apreciem ca voucherele de vacanta se acorda si persoanelor care au avut CIM suspendat pentru o anumita perioada in anul de referinta pentru care se acorda voucherele de vacanta (cu conditia sa nu fi fost suspendat CIM pentru intreaga perioada de referinta) si care au revenit in cursul anului in care se acorda voucherele din concediul pentru cresterea copilului, acestea beneficiind de vouchere de vacanta de la data revenirii, fiind necesar totusi ca de la acest moment persoana in cauza sa presteze efectiv activitate in cursul acestui an.

 

Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

Ioana Stoica Autor: Ioana Stoica
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016