de Cristian Tanase 28 Oct. 2016 1982 |
O propunere legislativa prevede noi obligatii pentru alesii locali: acestia ar putea sa fie obligati sa urmeze .un curs de administratie la preluarea primului mandat.
Propunerea legislativa modifica legea privind Statutul alesilor locali si a fost initiata de 15 deputati PNL si UDMR: Florica Chereches, Ioan Cristian Chirtes, Corneliu Cozmanciuc, Grigore Craciunescu, Anton Dobos, Stelian Nechita Dolha, Maria Grecea, Vasile Horga, Lucian Militaru, Dan Coriolan Simedru, Mihai Tararache, Florin Urcan, Iulian Vladu, Radu Zlati si Bonis Istvan.
In propunerea legislativa se arata ca "alesii locali au obligatia de a participa la un curs de pregatire in domeniul administratiei publice locale, in primele cinci luni de la preluarea primului mandat". Cursurile de pregatire vor fi organizate de institutiile abilitate de lege, care sunt obligate sa stabileasca locatiile si numarul de participanti astfel incat toti alesii locali sa poata beneficia in termenul stabilit de acest curs. Incalcarea acestor prevederi atrage dupa sine retragerea indemnizatiei de sedinta pana la data inscrierii alesului local la cursul de pregatire, mai prevede proiectul.
Initiatorii arata, in expunerea de motive, ca in Romania ultimilor ani s-a semnalat tot mai des incalcarea de catre alesii locali a legilor administratiei publice locale, ceea ce a dus la numeroase disfunctionalitati si la numeroase procese in justitie legate in special de proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in cazul concesionarii si inchirierii unor bunuri.
"Modul de administrare a patrimoniului public si privat al statului si al unitatilor-administrativ teritoriale, precum si executia bugetului de venituri si cheltuieli au avut de suferit in urma abaterilor de la legalitate ce au avut loc, in opinia noastra, din cauza slabei pregatiri a alesilor locali aflati la primul mandat in domeniul administratiei publice locale. De asemenea, din rapoartele Curtii de Conturi reiese faptul ca multe dintre abaterile constatate se datoreaza necunoasterii sau interpretarii eronate a reglementarilor legale la nivelul organelor deliberative locale", mai argumenteaza initiatorii. Proiectul se afla in consultare publica la Camera Deputatilor.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.