Bilant DNA: peste 100 de primari si presedinti de CJ au fost trimisi in judecata

de Marius Matei 26 Feb. 2016 3387

Bilant DNA: peste 100 de primari si presedinti de CJ au fost trimisi in judecata
Numarul trimiterilor in judecata fata de cei care administreaza fonduri din bugetul public s-a triplat, a declarat procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, care a precizat ca au fost deferiti justitiei peste 100 de primari si presedinti de consilii judetene.


"Exista institutii publice in care coruptia creste in fiecare an. S-a triplat numarul trimiterilor in judecata fata de cei care administreaza fonduri din bugetul public. Peste 100 de primari si presedinti de consilii judetene au fost trimisi in judecata. O treime din presedintii de consilii judetene sunt trimisi in judecata. Este o coincidenta? Este o legatura intre functia publica si bugetul administrat? Cu siguranta este rezultatul unei modalitati netransparente de folosire a bugetului public", a afirmat Kovesi, la prezentarea raportului de activitate a DNA pe anul 2015.

Sefa DNA a atras atentia ca, atat timp cat planificarea unei achizitii publice nu va fi transparenta, se va folosi bugetul pentru achizitii supraevaluate. "In continuare se vor folosi banii cetatenilor pentru achizitii de aparatura medicala scumpa de la firme de apartament, in timp ce spitalele nu pot asigura minime conditii pentru pacienti. Cat timp se poate decide discretionar ordinea efectuarii platilor, vor fi in continuare functionari care vor primi mita pentru a favoriza anumite firme", a spus ea.

Kovesi a sustinut ca rezultatele DNA obliga la lansarea unei discutii despre necesara reforma a statului in ceea ce priveste prevenirea si combaterea coruptiei. "Este bine ca avem in fiecare an tot mai multi inculpati pentru coruptie? Este bine ca sunt tot mai multe persoane condamnate? Raspunsul trebuie sa-l dea societatea. Dosarele aflate in lucru ne arata insa ca nu am prins toti coruptii. Rezultatele noastre demonstreaza ca exista vulnerabilitati majore care pun in pericol buna functionare a societatii. Coruptia are efecte dramatice si se manifesta prin aceleasi actiuni repetitive. In lipsa unor masuri clare de prevenire si control, tipologia faptelor investigate si mecanismele care au permis savarsirea faptelor se repeta", a subliniat procurorul-sef anticoruptie.

Ea a evidentiat ca Justitia este un serviciu public, iar de multe ori cei din DNA functioneaza sub presiunea unei cereri sociale foarte mari. "Nivelul de asteptare privind activitatea DNA a devenit foarte ridicat. Uneori, oamenii ar vrea ca DNA sa rezolve si probleme pe care nu le avem in atributii. Aceasta nu inseamna ca asteptarile cetatenilor nu sunt legitime sau ca nu trebuie satisfacute. Dar lupta impotriva coruptiei nu trebuie sa insemne doar arestari, inculpari si condamnari in dosarele DNA. Actiunile noastre pot avea efect durabil doar daca sunt dublate de actiunile preventive desfasurate de celelalte institutii si autoritati ale statului, de mediul educational si cel de afaceri", a aratat Kovesi.

Potrivit acesteia, principala provocare pentru DNA este determinata de cresterea continua a volumului de activitate. "Numarul dosarelor a ajuns la peste 11.000. Dublu fata de acum 5 ani. Activitatea de urmarire penala a fost desfasurata, in medie, de 97 procurori. Fiecare procuror a avut de solutionat in medie peste 110 dosare. Un numar atat de mare de dosare complexe influenteaza durata de solutionare a cauzelor. (...) In acest moment avem de solutionat peste 7.100 de cauze. Dublu fata de cat putem solutiona noi intr-un an", a spus sefa DNA.

Prima rezolvare ar fi cresterea numarului de procurori si politisti, insa aceasta solutie nu va fi eficienta daca evolutia volumului de activitate va avea acelasi ritm, spune Kovesi. "Trebuie acceptat ca nu putem astepta mai mult de la procurori daca lucrurile nu se schimba. O astfel de schimbare trebuie realizata prin strategii serioase si reale de preventie a coruptiei", a punctat procurorul-sef al DNA.


Sursa: Administratie.ro
Marius Matei Autor: Marius Matei
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016