de Marius Matei 04 Dec. 2020 204 |
Un raport emis de DESI (The Digital Economy and Society Index) arata un grad mediu de digitalizare a primariilor din Romania de doar 32,3%, cu o usoara crestere a digitalizarii institutiilor publice in ultimii trei ani.
In ce priveste capitolul "Servicii Publice Digitale", Romania se situeaza in continuare pe ultimul loc la nivel european din 28 de tari, iar in sprijinul digitalizarii a fost lansat Ghidul Esential de Digitalizare a Primariilor, realizat de echipa Regista.ro, anunta Agerpres. Pentru a primi documentul, primariile interesate trebuie sa completeze un chestionar prin care isi evalueaza gradul de digitalizare actual.
Conform aceleiasi surse, prin acest chestionar, se doreste monitorizarea gradului general de digitalizare a administratiilor publice din Romania pentru obtinerea unei imagini de ansamblu a situatiei la nivel national.
"Daca unele aspecte ale digitalizarii au rolul de a eficientiza si transparentiza activitatea institutiei si interactiunea cu cetateanul, nefiind obligatorii din punct de vedere legal, anumite aspecte sunt prevazute clar in legislatie. Astfel, din ianuarie 2020, primariile sunt obligate de Codul Administrativ sa publice documentele de interes public in Monitorul Oficial Local. Cu toate acestea, doar 70% dintre respondenti se conformeaza acestei prevederi. Similar, conform OUG 38/2020, primariile trebuie sa puna la dispozitia cetatenilor un portal public pentru primirea documentelor electronice. Doar 24% dintre primariile participante la studiu ofera aceasta facilitate", se arata in comunicatul companiei, citat de Agerpres.
Potrivit Regista, trei sferturi dintre primariile participante nu folosesc in comunicarea dintre angajati si public adrese de e-mail cu domeniul primariei, ci adrese personale ale angajatilor, practica ce introduce numeroase riscuri de securitate si protectia datelor personale.
De asemenea, conform aceleiasi surse, peste 50% dintre institutii nu au aplicatii de registratura electronica, ci folosesc registratura fizica, pe suport de hartie.
"Dupa noua luni de distantare sociala vedem ca nivelul de digitalizare al administratiei publice este inca deosebit de scazut, in ciuda unui cadru legislativ in vigoare care include obligatii pentru aceste institutii privind digitalizarea. Administratia publica locala, precum si institutiile publice regionale, au nevoie de ajutor pentru depasirea acestei situatii, atat prin solutii software moderne, cat si prin instruire privind noile tehnologii, cum ar fi semnatura electronica sau solutiile cloud. Echipa Regista ofera consultanta gratuita privind digitalizarea institutiilor publice interesate", a declarat Alexandru Lapusan, CEO si co-fondator Zitec, citat de aceeasi sursa.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.