Functia de consilier primar si vechimea in specialitatea studiilor

de Cristian Tanase 20 Mar. 2023 1625

Functia de consilier primar si vechimea in specialitatea studiilor
"Va rog sa ne precizati daca perioada (4 ani) in care un salariat a fost angajat cu contract individual de munca in functia de consilier al primarului, cu norma intreaga, reprezinta vechime in specialitatea studiilor. Mentionam ca in fisa de post au fost solicitate studii superioare in stiinte juridice. In aceasta situatie putem sa-i eliberam o adeverinta din care sa reiasa vechimea in munca de 4 ani si vechime in specialitatea studiilor tot de 4 ani. Totodata, va rugam sa detaliati diferenta dintre vechimea in specialitate si vechimea in specialitatea studiilor."


Raspunsul specialistilor: 

 

Potrivit art. 424 alin.(1) si (2) din Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare:

(1) Functionarii publici beneficiaza de vechime in munca, in specialitate si in grad profesional.
(2) Vechimea in munca este vechimea dobandita in conditiile reglementate de legislatia muncii, precum si vechimea dobandita in exercitarea unui raport de serviciu.

 

(3) Vechimea in specialitate este vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale. Constituie vechime in specialitate si vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, raport de serviciu sau ca profesie liberala in statele membre ale Uniunii Europene, precum si in alte state cu care Romania a incheiat conventii de recunoastere reciproca a acestor drepturi, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.

 

Prin urmare, avand in vedere ca vechimea in specialitate este vechimea dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare de catre persoana care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale, apreciem ca perioada in care persoana in cauza a avut incheiat CIM in functia de consilier la cabinet primar este considerata vechime in specialitate in sensul art. 424 din Codul administrativ in masura in care a desfasurat o activitate intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale. Or, in opinia noastra, functia de consilier la cabinetul primarului nu reprezinta  functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.

 

Prin urmare, in opinia noastra, respectiva perioada in care persoana in cauza isi desfoara activitatea in temeiului unui CIM la cabinetul primarului reprezinta vechime in munca, insa nu consituie vechime in specialitate, in conditiile art. 424 din Codul administrativ.

 

Notiunea de vechime in specialitatea studiilor am regasit-o in prevederile OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, fiind utilizata in dezvoltarea carierei personalului institutiilor publice (angajare, promovare in functie). Insa in acest act normativ nu am identificat o definitie a notiunii de vechime in specialitatea studiilor, desi aceasta notiune este utilizata in mai multe randuri in textul actului normativ.


In aceste conditii, in aprecierea notiunii de vechime in specialitate, putem pleca de la un punct de vedere al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici exprimat in alt context (legat de concediul pentru cresterea copilului), dar care poate fi de folos (http://rru.anfp.gov.ro/faq.php ).

 

Astfel, ANFP considera ca perioada asimilata vechimii in specialitatea studiilor reprezinta perioada in care o persoana a desfasurat in mod efectiv o activitate profesionala in specializarea studiilor absolvite.

De asemenea. intr-un alt punct de vedere exprimat de ANFP - http://www.anfp.gov.ro/continut/Raspunsuri_la_intrebari, la intrebarea:

 

Care sunt actele necesare pentru dovedirea vechimii in specialitatea studiilor si este necesar ca aceasta sa fie mentionata in cuprinsul adeverintei de la angajator, ANFP a raspuns: vechime in specialitate: Vechimea de 5 ani necesara participarii la un concurs de promovare intr-o functie publica de conducere vacanta, de sef serviciu reprezinta vechimea in specialitatea studiilor  dobandita in temeiul unui contract individual de munca, al unui raport de serviciu sau ca profesie liberala, demonstrata cu documente corespunzatoare pentru activitatea  desfasurata  de catre o persoana intr-o functie de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii sale.

 

Din aceste puncte de vedere exprimate, intelegem ca vechimea in specialitatea functiei se refera la vechimea in exercitarea unor functii de specialitate corespunzatoare profesiei sau specializarii in domeniul studiilor superioare absolvite, in cazul de fata, domeniul juridic. In aceste conditii apreciem ca daca persoana in cauza a exercitat activitati de natura juridica si cu specializarea de jurist, vechimea in specialitatea studiilor este intreaga perioada in care a exercitat aceasta activitate, inclusiv activitatea desfasurata la cabinteul primarului in baza unui CIM.

 

Insa in situatia in care salariatul respectiv nu a desfasurat activitatea intr-un domeniu legat de competentele specifice din domeniul juridic, apreciem ca perioada respectiva nu este vechime in specialitatea studiilor, ci cel mult vechime intr-o functie care necesita studii superioare, in general, fara a se specifica o specializare.

Insa, avand in vedere ca nu exista o definitie legala a acestei notiuni, apreciem ca este util sa va consultati si cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici.


 
Un raspuns valabil in ianuarie 2023, realizat de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>

 

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016