de InfoInstitutii.ro 06 Iul. 2020 6562 |
Posibilitatea si conditiile inchirierii bunurilor proprietate publica a statului sunt stabilite in art. 333 din Codul administrativ. Astfel, conform acestor prevederi legale, inchirierea bunurilor proprietate publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale se aproba, dupa caz, prin hotarare a Guvernului, a consiliului judetean, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local.
In speta de fata, fiind vorba despre autoritate administrativ-teritoriala, apreciem necesara emiterea unei hotarari a consiliului local sau, dupa caz a consiliului judetean in care sa se prevada dreptulautoritatii de a inchiria imobile, in cuprinsul careia trebuie sa se regaseasca in mod obligatoriu urmtoarele elemente:
a) datele de identificare si valoarea de inventar ale bunului care face obiectul inchirierii;
b) destinatia data bunului care face obiectul inchirierii;
c) durata inchirierii;
d) pretul minim al inchirierii.
In cazul in care contractul de inchiriere se incheie de catre titularul dreptului de administrare, acesta are dreptul saincaseze din chirie o cota-parte intre 20-50%, stabilita, dupa caz, prin hotararea Guvernului, a consiliului judetean, a Consiliului General al Municipiului Bucuresti sau a consiliului local al comunei, al orasului sau al municipiului prin care s-a aprobat inchirierea.
Aceste prevederi referitoare la cota parte a chiriei nu se aplicain cazul in care activitatea titularului dreptului de administrare este subventionata de la bugetul de stat sau de la bugetul local.
Inchirierea bunurilor proprietate publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale se face pe baza de licitatie publica. Procedura de licitatie publica este detaliata in cuprinsul art.334 si urm., autoritatea publica fiind obliata sa respecte conditionalitatile cuprinse in aceasta.
Facem mentiunea ca, potrivit art. 362 din Codul administrativ bunurile proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale pot fi date la randul lor in administrare, concesionate ori inchiriate.
Dispozitiile privind darea in administrare, concesionarea, inchirierea si darea in folosinta gratuita a bunurilor apartinand domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale se aplicain mod corespunzator.
Prin urmare, indiferent ca bunul ce se doreste a fi inchiriat se afla in proprietatea publica sau privata a statului sau unitatilor administrativ-teritoriale, regulile si conditiile inchirierii sunt stabilite in art. 333 si urmatoarele din Codul administrativ, in favoarea primariei trebuind sa fie stabilit expres prin hotarare a consiliului local/judetean acest drept, cu precizarea tuturor elementelor obligatorii sus-mentionate prevazute de lege.
Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro >>
inchiriere, spatiu, primarie, Codul administrativ
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.