de Cristian Tanase 08 Mar. 2022 4193 |
Potrivit dispozitiilor art. 538 din Codul administrativ dispozitiile Titlului III Personalul contractual din autoritatile si institutiile publice se completeaza cu prevederile din Codul muncii - Legea 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu alte legi speciale care reglementeaza regimul aplicabil anumitor categorii de personal sau contractului de management, dupa caz. Prin legi speciale se pot reglementa aspecte privind drepturi, indatoriri si incompatibilitati specifice, cadrul legal special al raporturilor de munca si aspecte privind managementul carierei.
Salarizarea personalului contractual se face in conditiile legii-cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice si in conditiile legislatiei muncii.
"Am un angajat contractual in Compartimentul S.V.S.U. din cadrul unei Primarii, pe postul de sef S.V.S.U. care e angajat din 2017. Am sesizat ca are coeficientul de debutant si ca nu a fost promovat in gradatia urmatoare. Promovarea din debutant in gradul II, se face prin organizarea unui concurs sau poate fi promovat, in urma unui raport al indrumatorului, printr- o Dispozitie, pentru personalul contractual? Va rog frumos sa ma ajutati cu cadrul legal pentru speta prezentata."
Raspunsul specialistilor:
Persoanele incadrate in functii contractuale de debutant vor fi salarizate la acest nivel pana la expirarea perioadei de cel putin 6 luni, dar nu mai mare de 1 an si vor fi promovate, pe baza de examen, in functia, gradul sau treapta profesionala imediat superioara (art. 4 alin.(1), anexa VIII, capitolul II, pct.I - Reglementari specifice personalului incadrat pe baza de contract individual de munca - personal contractual din administratia publica din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare).
Totodata, potrivit prevederilor art. 45^1 din HG 286/2011 pentru aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea principiilor generale de ocupare a unui post vacant sau temporar vacant corespunzator functiilor contractuale si a criteriilor de promovare in grade sau trepte profesionale imediat superioare a personalului contractual din sectorul bugetar platit din fonduri publice, persoanele incadrate in functii contractuale de debutant vor fi promovate, prin examen, la sfarsitul perioadei de debut stabilite in conditiile legii, in functia, gradul sau treapta profesionala imediat superioara, in baza unui referat de evaluare intocmit, cu respectarea prevederilor art. 41 alin. (9), de seful ierarhic si aprobat de conducatorul autoritatii sau institutiei publice.
Incadrarea in noua functie ca urmare a promovarii examenului de promovare se face incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc promovarea. Dupa promovare fisa de post se modifica si se completeaza cu noi atributii.
Prin urmare, asa cum am mentionat anterior potrivit prevederilor legale sus-citate, persoanele incadrate in functii contractuale de debutant vor fi promovate, prin examen, la sfarsitul perioadei de debut stabilite in conditiile legii, in functia, gradul sau treapta profesionala imediat superioara, in baza unui referat de evaluare intocmit, cu respectarea prevederilor art. 41 alin. (9), de seful ierarhic si aprobat de conducatorul autoritatii sau institutiei publice.
Ca atare, dupa efectuarea perioadei de debut, la nivelul institutiei se poate organiza concurs de promovare, in conditiile HG 286/2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Semnalam ca acest concurs de promovare se poate organiza doar in masura in care exista sume prevazute in buget cu aceasta destinatie.
Examenul de promovare se desfasoara cu respectarea prevederilor art. 41^1, 44 si 45 din anexa la HG 286/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Dincolo de aceste aspecte, facem mentiunea ca prin promovare se asigura evolutia in cariera a personalului contractual, prin trecerea intr-un grad superior sau treapta profesionala superioara, intr-o functie de conducere sau intr-o functie pentru care este prevazut un nivel de studii superior. De regula, personalul debutant nu este numit in functii de conducere, acest lucru realizandu-se, ca regula, ulterior indeplinirii perioadei de debut. Recomandam prudenta in analiza situatiei punctuale raportat la regulle specifice, astfel incat stabilirea salariilor sa se realizeze conform prevederilor legale.
Un raspuns valabil la 22.01.2022, oferit de specialistii de la PortalInstitutiiPublice >>>
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.