de Marius Matei 18 Nov. 2015 2304 |
Clujenii se pot deplasa prin oras din aceasta saptamana cu biciclete puse la dispozitie de municipalitate, in mod gratuit, cu conditia sa returneze vehiculul dupa o ora de folosinta.
Managerul proiectului Bike Sharing, Ovidiu Campean, a precizat ca regulamentul include aceasta prevedere pentru a se evita acapararea bicicletelor de catre anumite persoane. Cei care vor sa foloseasca bicicleta un timp mai indelungat fie vor plati o suma de 2 lei pentru fiecare jumatate de ora de depasire a timpului, fie vor putea continua sa mearga gratuit cu aceasta daca fac o pauza de minimum 10 minute si o depun intr-un stand aflat in apropierea destinatiei lor.
Primarul Emil Boc a explicat marti, in cadrul unui eveniment de lansare a proiectului, ca scopul proiectului Bike Sharing este acela de a le oferi oamenilor o alternativa pentru transport in conditiile in care Cluj-Napoca este un oras in plina dezvoltare si, prin urmare, cu un numar foarte mare de masini in trafic.
"De azi inainte ii invitam pe clujeni sa foloseasca bicicleta ca si mod alternativ de deplasare in municipiu, fie pentru a merge la locul de munca, fie pentru a petrece ore placute in oras. Sunt 470 de biciclete care astazi sunt puse in miscare in toate zonele orasului. Pe zonele dedicate transportului in comun vor fi utilizate si bicicletele, adica biciclistii vor putea utiliza acolo unde avem banda dedicata pentru autobuz", a precizat Boc, care a adaugat ca reprezentatii primariei vor continua sa caute solutii pentru ca mersul pe bicicleta sa devina o adevarata alternativa pentru locuitorii orasului.
O idee ar fi crearea, anul viitor, pe principala axa a orasului, a unor piste dedicate biciclistilor. In prezent, in Cluj-Napoca sunt amenajati 44 de kilometri de pista in trafic. Din luna martie a anului viitor, la acest proiect vor fi conectate si localitatile Floresti - care este ce a mai mare comuna din Romania - si Apahida, limitrofe municipiului Cluj-Napoca, in care locuiesc foarte multi oameni care lucreaza sau studiaza in oras.
Astfel, de saptamana aceasta, clujenii pot incepe sa foloseasca bicicletele. In prealabil, fiecare clujean care vrea sa foloseasca o astfel de bicicleta trebuie sa incheie, la unul dintre sediile din cartiere ori la sediul principal al Primariei un contract pentru o perioada de patru ani. Ulterior, va primi un card cu un cod pin si date de acces la un site care tine evidenta fiecarui utilizator. Municipalitatea a pregatit pentru moment 5.000 de carduri.
De asemenea, primarul Emil Boc a precizat ca este pregatit sa prevada o suma in buget pentru ca anul viitor sa fie cumparate noi biciclete, daca va fi nevoie.
"Eu am mare incredere in acest proiect ca va fi unul dorit de clujeni si, dupa cum am vazut, oamenii sunt foarte interesati de aceasta modalitate de transport. Noi vom veni si cu alte solutii de a-i incuraja sa foloseasca bicicleta", a spus Boc. Sistemul a fost testat timp de doua luni de 350 de voluntari. Proiectul, in valoare de 14 milioane de lei, a fost finantat in proportie de 98 la suta printr-un grant european.
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.