de Cristian Tanase 28 Dec. 2022 787 |
"HCL de alegere a viceprimarului este atacata de Institutia Prefectului. Viceprimarul este suspendat de drept. Dupa cateva luni, judecatorii resping actiunea prefecturii, iar viceprimarul revine din suspendare pe functia sa. Intrebarea este, are dreptul la acordarea indemnizatiilor din urma, cat a fost suspendat, si, daca da, sub ce forma: la fel ca procedura de acordare a drepturilor salariale, iar, daca nu, care este motivarea".
Raspunsul specialistilor:
Din informatiile transmise nu se desprinde ce drepturi au fost acordate de catre instanta de judecata in cazul mentionat de dvs, respectiv daca acestea vizeaza indemnizatia de viceprimar de care a fost privat sau si alte elemente.
Astfel, o atentie deosebita este necesar sa se acorde capatului de cerere formulat de persoana care a fost suspendata din functia de viceprimar in instanta, fiind esential sa se determine ce aspecte vizeaza hotararea instantei prin raportare la cererea formulata de acesta.
Dispozitiile art. 527 din Codul administrativ prevad expres conditiile necesare pentru acordarea drepturilor salariale restante in cazul in care raportul de serviciu a incetat din motive pe care functionarul public le considera netemeinice sau nelegale si care cere in mod expres instantei de contencios administrativ anularea actului administrativ precum si plata de catre autoritatea sau institutia publica emitenta a actului administrativ a unei despagubiri egale cu diferenta intre veniturile obtinute in perioada respectiva si cuantumul salariilor indexate, majorate si recalculate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat functionarul public.
Apreciem ca in acest sens sunt si dispozitiile art. 18 alin.(3) din Legea nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare conforma carora „In cazul solutionarii cererii, instanta va hotari si asupra despagubirilor pentru daunele materiale si morale cauzate, daca reclamantul a solicitat acest lucru.”
Prin urmare, apreciem ca indemnizatiile la care ar fi avut dreptul persoana in cauza pe perioada suspendarii de drept ar putea fi acordate doar daca acest lucru a fost expres solicitat, iar instanta a dispus cu privire la aceasta.
Un raspuns oferit de 25.09.2022, realizat de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.