de Ioana Stoica 24 Iun. 2022 61 |
Executivul a aprobat in data de 23 iunie o serie de masuri in sprijinul persoanelor varstnice, care vizeaza asigurarea unui mecanism sustenabil de finantare a ingrijirii de lunga durata a acestora, respectarea impartirii responsabilitatilor financiare intre autoritatile publice locale si cele centrale, dar si a principiului preventiei in domeniu, respectiv acordarea cu prioritate a ingrijirii varstnicului in comunitate pentru a preveni agravarea situatiei de dependenta.
Astfel, daca pana acum beneficiau de sustinere financiara de la bugetul de stat doar caminele publice pentru persoane varstnice, Guvernul a modificat si completat astazi Legea nr.17/2000 privind asistenta sociala a persoanelor varstnice astfel incat de aceasta masura sa beneficieze si serviciile publice de ingrijire la domiciliu si centrele de zi de asistenta si recuperare.
Acestea vor beneficia de sume de la bugetul de stat pentru finantarea cheltuielilor curente de functionare, in valoare de minimum 10% din suma minima necesara cheltuielilor anuale pentru furnizarea serviciilor sociale, al carei cuantum se aproba prin hotarare a Guvernului. Standardul minim de cost pentru ingrijirea la domiciliu a unei persoane varstnice dependente este, in acest moment, de 23.400 lei/an, pentru un numar de 15 ore de ingrijire pe saptamana.
Actul normativ mai prevede ca alocatia bugetara in cazul unui beneficiar, stabilita in planul de servicii sociale, sa se transfere furnizorului de servicii sociale cu care beneficiarul sau reprezentantul sau legal incheie un contract de servicii sociale, dupa principiul "resursa financiara urmeaza beneficiarul".
Executivul a adus o serie de clarificari si in ceea ce priveste angajarea personalului de ingrijire in cadrul serviciului de asistenta comunitara al serviciul public de asistenta sociala, cu timp partial de lucru sau cu norma intreaga.
In plus, ingrijitorii informali, adica membrii de familie, prieteni, vecini sau o alta persoana necalificata care isi asuma responsabilitatea ingrijirii persoanei varstnice, pot beneficia de program lunar redus de lucru, de o jumatate de norma, cu suportarea din bugetul local a unei indemnizatii echivalente cu jumatate din salariul de baza brut al ingrijitorului la domiciliu, potrivit legii privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Si pentru acordarea acestei indemnizatii se asigura de la bugetul de stat cel putin 10%.
Proiectul de lege aprobat astazi face parte dintr-un pachet de acte normative care vizeaza reforma domeniului ingrijirii de lunga durata a persoanelor varstnice, inca un pas pentru indeplinirea jalonului 399 din Planul National de Redresare si Rezilienta, cu termen de implementare anul acesta.
Sursa: Ministerul Muncii

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.