de Ana Tudor 09 Feb. 2015 3555 |
Consiliul local reprezinta autoritatea care rezolva toate problemele de interes local, care nu sunt date prin lege altor institutii.
Mandatul Consiliului local are o durata de 4 ani, cu posibilitate de prelungire prin lege organica, in situatii extreme. Reprezentantii sai se intrunesc de obicei in sedinte ordinare, convocate de primar sau in sedinte extraordinare, care pot fi de asemenea solicitate de primar, ori de minim o treime din numarul membrilor consiliului.
Principalele atributii ale Consiliului local:
- atributii privind organizarea si functionarea aparatului de specialitate al primarului, ale institutiilor si serviciilor publice de interes local si ale societatilor comerciale si regiilor autonome de interes local;
- atributii privind dezvoltarea economico-sociala si de mediu a comunei, orasului sau municipiului:
- atributii privind administrarea domeniului public si privat al comunei, orasului sau municipiului;
Rolul secretarului unitatii administrativ-teritoriale
Participarea la sedintele consiliului este absolut obligatorie pentru orice secretar de comuna/oras/municipiu/subdiviziune adminitrativ-teritoriala a municipiilor.
Secretarul unei institutii publice are urmatoarele obligatii:
- administreaza lucrarile de secretariat
- se ocupa de convocarea consiliului local
- gestioneaza listele cu participantii la sedintele consilierilor
- monitorizeaza procesul de votare si afisare a rezultatului votarii
- realizeaza stenograme, procese-verbale, dosare de sedinta
- prezinta opinii referitoare la legalitatea proiectelor de hotarari sau a altor masuri supuse deliberarii consiliului;
- acorda membrilor consiliului asistenta si sprijin de specialitate
aparatului propriu al consiliului local;
- respecta alte atributii speciale ale legii;
De asemenea, secretarul unei primarii poate raspunde, la fel ca viceprimarul sau primarul, la intrebarile si nelamuririle consilierilor, fie imediat, fie in urmatoarea sedinta a Consiliului.
Atentie! Consiliul local se poate dizolva fie de drept (daca nu se intruneste timp de doua luni, daca nu a adoptat nicio hotarare in 3 sedinte ordinare consecutive, daca numarul consilierilor locali se injumatateste), prin referendum local, la cererea prefectului sau a cel putin 25% din numarul cetatenilor cu drept de vot inscrisi pe listele electorale ale unitatii administrativ-teritoriale.
In lipsa primarului, secretarul va rezolva toate problemele comunei/orasului/municipiului, in functie de competentele si atributiile care ii revin, pana la constituirea noului Consiliu local.

Autor: Ana Tudor
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.