Roman, primul oras din proiectul Orase Verzi - Regiuni Verzi care a finalizat "Planul de Actiune pentru Energie Durabila"

de Cristian Tanase 16 Mai. 2016 2955

Roman, primul oras din proiectul Orase Verzi - Regiuni Verzi care a finalizat
Consiliul Local Roman a adoptat in cadrul sedintei desfasurate, vineri 13 mai 2016 aPlanul de Actiune pentru Energie Durabilaa realizat in colaborare cu expertii Fundatiei TERRA Mileniul III in cadrul proiectului "Orase Verzi - Regiuni Verzi".


Proiectul este implementat de Fundatia TERRA Mileniul III in parteneriat cu organizatia neguvernamentala R20 – Regiuni pentru Actiuni Climatice din Elvetia si Asociatia Municipiilor din Romania si co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa.

Planul de Actiune pentru Energie Durabila (PAED) este primul pas pe care un oras semnatar al „Conventiei Primarilor” trebuie sa-l faca pentru a-si indeplini angajamentele asumate prin aceasta. PAED-ul contine o analiza substantiala a situatiei energetice la nivel local, evidentiaza emisiile de CO2 la nivel local si propune actiuni clare de diminuare a emisiilor de CO2 in stricta concordanta cu politicile nationale si internationale privind energia si schimbarile climatice si implicit a Strategiei Europa 2020.

"Conventia Primarilor" reprezinta principala miscare europeana in care sunt implicate autoritatile locale si regionale ce se angajeaza in mod voluntar pentru cresterea eficientei energetice si utilizarea surselor de energie regenerabila in teritoriile lor. Prin angajamentul lor, semnatarii Conventiei isi propun atingerea si depasirea obiectivului Uniunii Europene de reducere cu 20% a emisiilor de CO2 pana in anul 2020 si cu 40% pana in anul 2030.

Municipiul Roman este semnatar al Conventiei Primarilor din anul 2014 iar prin PAED-ul adoptat se stabilesc actiunile si masurile ce vor fi intreprinse la nivel local, in vederea atingerii obiectivului general de reducere a emisiilor de CO2 cu cel putin 20% pana in anul 2020, fata de anul de referinta 2012.

Principalele masuri pe care orasul le va lua sunt: reabilitarea termica a cladirilor municipale, si cladirilor rezidentiale, imbunatatirea eficientei iluminatului public, productia locala de electricitate si utilizarea surselor regenerabile de energie, planificarea urbana si campanii de informare si constientizare a cetatenilor cu privire la utilizarea durabila a energiei.

Municipiul Roman este primul din cele 5 orase selectate in cadrul proiectului „Orase Verzi – Regiuni Verzi”, care finalizeaza si adopta „Planul de Actiune pentru Energie Durabila”. Alte 4 orase selectate in urma unui proces minutios beneficiaza de asistenta expertilor TERRA Mileniul III pentru realizarea de PAED-uri. Acestea sunt Focsani, Alba Iulia, Fagaras si Rosiorii de Vede.

In cadrul aceluiasi proiect 12 reprezentanti ai autoritatilor locale din orasele Alba Iulia, Roman, Gheorghieni, Rosiorii de Vede, Fagaras, Focsani, Botosani, Topoloveni, Onesti, Braila si Bucuresti au efectuat la inceputul lunii aprilie 2016 o vizita de studiu in Elvetia, Geneva si zona Lausanne (Suisse Romande), colectand exemple de buna practica in implementarea la nivel local a unui plan de actiune privind utilizarea durabila a energiei. Agenda evenimentului a cuprins intalniri cu oficialitati locale si vizite la obiective de energie verde din zona SUISSE Romande.


La aceste municipalitati se adauga alte numeroase autoritati locale care au participat la trainigurile si seminarul organizat in primul an de implementare al proiectului. Materialele rezultate in urma acestor activitati fiind diseminate celor 109 membri ai Asociatiei Municipiilor din Romania (103 municipii si 6 sectoare ale municipiului Bucuresti) si contribuind la dezvoltarea acestora ca nuclee ale unor regiuni verzi.

Proiectul Orase Verzi – Regiuni Verzi (Green Cities – Green Regions) a debutat in luna aprilie 2015 si se desfasoara la nivel national pe o perioada de 24 de luni, fiind co-finantat printr-un grant din partea Elvetiei prin intermediul Contributiei Elvetiene pentru Uniunea Europeana extinsa. Valoarea totala a proiectului este 277.565,00 CHF  din care 28.116 CHF reprezinta contributie proprie a partenerilor.
Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016