Sfatul specialistului: Aplicabilitate art. 27 din Legea 55/2020 la nivelul primariilor

de Mihaela Croitoru 08 Oct. 2020 1827

Sfatul specialistului: Aplicabilitate art. 27 din Legea 55/2020 la nivelul primariilor
Regasiti mai jos cateva clarificari necesare privind aplicabilitatea art. 27 din Legea 55/2020, in cadrul primariilor care au in structura lor personal medical angajat in unitatile scolare.


Raspunsul specialistului:

Potrivit art. 27 alin. (1) din Legea nr.55/2020, institutiile si autoritatile publice pot angaja personal fara concurs, in functie de nevoile determinate de prevenirea si combaterea situatiei care a generat starea de alerta si exclusiv pentru activitati legate de aceasta, pentru o durata determinata, ce nu poate depasi 30 de zile de la data incetarii starii de alerta.

Totodata, potrivit art. 5 lit. hh) din Codul administrativ, primaria comunei, a orasului, a municipiului, a subdiviziunii administrativ-teritoriale este structura functionala fara personalitate juridica si fara capacitate procesuala, cu activitate permanenta, care duce la indeplinire hotararile autoritatii deliberative si dispozitiile autoritatii executive, solutionand problemele curente ale colectivitatii locale, constituita din: primar, viceprimar, administratorul public, consilierii primarului sau persoanele incadrate la cabinetul primarului si aparatul de specialitate al primarului. Autoritatile executive la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale sunt primarii comunelor, ai oraselor, ai municipiilor, ai subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiilor, primarul general al municipiului Bucuresti si presedintele consiliului judetean (lit. n) a aceluiasi articol).

Autoritatile administratiei publice din comune, orase si municipii sunt consiliile locale, ca autoritati deliberative, si primarii, ca autoritati executive (art. 106 alin. (1) din Codul administrativ).

Totodata, potrivit art. 129 alin. (2) lit. a) din Codul administrativ, consiliul local exercita atributii privind unitatea administrativ-teritoriala, organizarea proprie, precum si organizarea si functionarea aparatului de specialitate al primarului, ale institutiilor publice de interes local si ale societatilor si regiilor autonome de interes local. In exercitarea atributiilor prevazute la alin. (2) lit. a), consiliul local aproba, in conditiile legii, la propunerea primarului, infiintarea, organizarea si statul de functii ale aparatului de specialitate al primarului, ale institutiilor publice de interes local, reorganizarea si statul de functii ale regiilor autonome de interes local, precum si infiintarea, reorganizarea sau desfiintarea de societati de interes local si statul de functii al acestora.
Primarul, in calitatea sa de autoritate publica executiva a administratiei publice locale, reprezinta unitatea administrativ-teritoriala in relatiile cu alte autoritati publice, cu persoanele fizice sau juridice romane si straine, precum si in justitie, calitate in care numeste, sanctioneaza si dispune suspendarea, modificarea si incetarea raporturilor de serviciu sau, dupa caz, a raporturilor de munca, in conditiile legii, pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate, precum si pentru conducatorii institutiilor si serviciilor publice de interes local.

Prin urmare, trebuie sa distingem intre aparatul de specialitate al primarului si personalul incadrat in alte institutii si autoritati de interes local.Intrucat in informatiile dvs faceti referire la primariile, care au in structura lor personal medical angajat in unitatile scolare,  rezulta ca de fapt respectivul personal medical este angajat in cadrul unitatilor scolare, aflate in coordonarea administratiei publice locale. Or, in conditiile in care unitatile scolare au personalitate juridica, apreciem ca respectivul personal nu face parte din categoriile de personal a caror competenta de numire revine primarului.

Astfel, desi norma de la art. 27 alin. (1) din Legea nr. 55/2020 nu face distinctie intre diferite tipuri de autoritati sau institutii publice si instituie pentru toate aceste categorii de beneficiari posibilitatea de a angaja personal fara concurs in functie de nevoile determinate de prevenirea si combaterea situatiei care a generat starea de alerta si exclusiv pentru activitati legate de aceasta, este necesar sa se dea atentie sporita competentei realizarii angajarii.

In Monitorul Oficial 850 din 16 septembrie 2020 s-a publicat Legea 230/2020 care stabileste in cuprisul art. II in mod expres urmatoarele: „Art. II. - Prin derogare de la dispozitiile art. 27 alin. (3) din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, cu modificarile ulterioare, pe durata starii de alerta se pot desfasura si concursurile pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante pentru posturile nedidactice, didactice auxiliare, pentru posturile din institutiile care fac parte din sistemul national de aparare, ordine publica si securitate nationala, din autoritatile administratiei publice locale si judetene si institutiile din subordinea sau coordonarea acestora, Parlamentul Romaniei, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, Inspectia Judiciara, din structurile cu sau fara personalitate juridica care deruleaza programe cu finantare din fonduri nerambursabile, europene si nationale, precum si pentru posturile vacante de asistenti medicali comunitari, asistenti medicali si medici din unitatile de invatamant.”

Astfel, incepand cu data de 19 septembrie a.c. pot fi demarate procedurile de concurs pentru posturile vacante de asistenti medicali comunitari, asistenti medicali si medici din unitatile de invatamant.


Cititi si: Angajare fara concurs in institutie publica. Prevederi Decret 195/2020 si Legea 55/2020


Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro >>
 

Mihaela Croitoru Autor: Mihaela Croitoru
Mihaela Croitoru este un editor online cu experienta, dedicat muncii sale, pasionat de domeniul legislativ, atat in ce priveste relatiile de munca din cadrul institutiilor publice, dar si din sectorul privat. Subiectele prezentate sunt, de fiecare data, corecte, informative si de interes pentru angajatii bugetari. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016