de Cristian Tanase 01 Apr. 2022 740 |
"Un functionar public poate sa fie actionar unic la o sociatate comerciala? Activitatea desfasurata in cadrul primariei nu are legatura cu activitatea societatii." Raspunsul specialistilor:
Din modalitatea de formulare a intrebarii intelegem ca in speta de fata societatea apartine unitatii administrativ-teritoriale, iar persoana in cauza care detine calitatea de functionar public este trimisa de respectiva unitate administrativ-teritoriala sa ii reprezinte interesele in cadrul actionariatului.
Cu privire la aceste aspecte, facem mentiunea ca potrivit art. 429 din Codul adminsitrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, functionarii publici pot desfasura activitati remunerate in sectorul public si in sectorul privat, cu respectarea prevederilor legale privind incompatibilitatile si conflictul de interese.
Asadar, functionarilor publici li se aplica regimul incompatibilitatilor in exercitarea functiilor publice stabilit prin legislatia speciala privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice si a functiilor publice.
Astfel, potrivit art. 94 alin.(2^1) din Legea 161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, nu se afla in situatie de incompatibilitate, in sensul prevederilor alin. (2) lit. a) si c), functionarul public care:
a) este desemnat printr-un act administrativ, emis in conditiile legii, sa reprezinte interesele statului in legatura cu activitatile desfasurate de operatorii economici cu capital ori patrimoniu integral sau majoritar de stat, in conditiile rezultate din actele normative in vigoare;
b) este desemnat printr-un act administrativ, emis in conditiile legii, sa participe in calitate de reprezentant al autoritatii ori institutiei publice in cadrul unor organisme sau organe colective de conducere constituite in temeiul actelor normative in vigoare;
c) exercita un mandat de reprezentare, pe baza desemnarii de catre o autoritate sau institutie publica, in conditiile expres prevazute de actele normative in vigoare.
Potrivit art. 94 din Legea nr.161/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, calitatea de functionar public este incompatibila cu exercitarea oricarei alte functii publice sau calitati decat cea in care a fost numit, precum si cu functiile de demnitate publica.
Totodata, la art. 96 din legea precizata se prevede ca Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice (art. 426 din Codul administrativ detaliindu-se corespunzator sensul acestei activitati).
Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public, functionar public parlamentar sau functionar public cu statut special, potrivit fisei postului.
Prin urmare, in situatia in care functionarul public este desemnat, in conditiile legii, sa reprezinte unitatea administrativ-teritoriala apreciem ca functionarul public desemnat in conditiile legii nu se afla in situatie de incompatibilitate.
Un raspuns valabil la data de 28.03.2022, oferit de expertii de la PortalInstitutiiPublice >>>

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.