de Florentina Buzea 22 Nov. 2024 169 |
In conformitate cu prevederile art. 244 din Codul administrativ, la nivelul comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor, primarul, respectiv presedintele consiliului judetean poate propune consiliului local, consiliului judetean, dupa caz, infiintarea functiei de conducere de administrator public, in limita numarului maxim de posturi aprobate.
Dar cum se va proceda daca primarul renunta la postul sau? Specialistii explica intr-un studiu de caz pe PortalInstitutiiPublice:
"Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns cat se poate de urgent. Avand in vedere vacantarea functiei de primar, numirea unui viceprimar cu atributii de primar, pana la organizarea alegerilor locale, viceprimarul cu atributii de primar poate dispune numirea administratorului public si a consilierilor personali ai primarului?
Din cate am inteles poate, insa nu inteleg pe ce perioada. Pentru ca OUG 57/2019 mentioneaza -pe perioada mandatului de primar."
Raspunsul specialistilor:
Intr-adevar, numirea in functie a administratorului public se face prin dispozitia primarului, respectiv a presedintelui consiliului judetean, dupa caz, care are ca anexa un contract de management cu respectarea cerintelor specifice prevazute la art. 543.
Totodata, se specifica ca, contractul de management se incheie intre primar, respectiv presedintele consiliului judetean, dupa caz, si administratorul public pe durata determinata. Durata contractului de management al administratorului public nu poate depasi durata mandatului primarului, a presedintelui consiliului judetean, dupa caz, in timpul caruia a fost numit.
Viceprimarul este subordonat primarului si, in situatiile prevazute de lege este inlocuitorul de drept al acestuia, situatie in care exercita, in numele primarului, atributiile ce ii revin acestuia. Primarul poate delega o parte din atributiile sale viceprimarului. Viceprimarul este ales, prin vot secret, cu majoritate absoluta, din randul membrilor consiliului local, la propunerea primarului sau a consilierilor locali.
In caz de vacantare a functiei de primar, in caz de suspendare din functie a acestuia, precum si in situatiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atributiile primarului sunt exercitate de drept de catre viceprimar sau, dupa caz, de unul dintre viceprimari, desemnat de consiliul local in conditiile art. 152 alin. (4) cu respectarea drepturilor si obligatiilor corespunzatoare functiei.
Pe perioada exercitarii de drept a atributiilor de primar, viceprimarul isi pastreaza dreptul de vot in cadrul consiliului local si primeste o indemnizatie lunara unica egala cu cea a functiei de primar.
In situatia de mai sus, consiliul local poate delega, prin hotarare, din randul membrilor sai, un consilier local care indeplineste temporar atributiile viceprimarului, cu respectarea drepturilor si obligatiilor corespunzatoare functiei. Pe perioada exercitarii functiei de viceprimar, consilierul local beneficiaza de o unica indemnizatie lunara egala cu cea a functiei de viceprimar.
(4) Consiliul local poate hotari retragerea delegarii consilierului local care indeplineste temporar atributiile viceprimarului desemnat astfel, inainte de incetarea situatiilor prevazute mai sus.
In situatia in care sunt suspendati din functie, in acelasi timp, atat primarul, cat si viceprimarul, precum si in situatiile de imposibilitate de exercitare de catre acestia a mandatului, consiliul local deleaga un consilier local care indeplineste atat atributiile primarului, cat si pe cele ale viceprimarului, pana la incetarea situatiei respective, cu respectarea drepturilor si obligatiilor corespunzatoare functiei de primar.
Pe perioada exercitarii atributiilor de primar, precum si de viceprimar, consilierul local beneficiaza de o unica indemnizatie lunara egala cu cea a functiei de primar.
In conditiile in care devin vacante, in acelasi timp, ambele functii, atat functia de primar, cat si cea de viceprimar, consiliul local alege un nou viceprimar, prevederile mentionate mai sus aplicandu-se pana la alegerea unui nou primar.
Asadar, in caz de vacanta a functiei de primar, in caz de suspendare din functie a acestuia, precum si in situatiile de imposibilitate de exercitare a mandatului, atributiile ce ii sunt conferite prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt exercitate de drept de viceprimar, cu respectarea drepturilor si obligatiilor corespunzatoare functiei. Pe perioada exercitarii de drept a atributiilor de primar, viceprimarul isi pastreaza dreptul de vot in cadrul consiliului local si primeste o indemnizatie lunara unica egala cu cea a functiei de primar.
In concluzie, in cazul dumneavoastra, avand in vedere ca pana la organizarea alegerilor pentru functia de primar, viceprimarul exercita de drept, temporar, atributiile primarului, in temeiul dispozitiilor prevazute de art.163, coroborate cu dispozitiile art 244 din Codul administrativ, viceprimarul poate dispune numirea administratorului public si a consilierilor personali ai primarului pe perioada in care acesta exercita cu caracter temporar atributiile primarului.
Un raspuns oferit in noiembrie 2024, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialistii in legislatia muncii si administratie publica.
Florentina Buzea este consultant, consilier juridic si expert in achizitii publice cu o experienta profesionala de 4 ani in domeniul achizitiilor publice in institutii publice. Este licentiata in stiinte juridice si detine un Master cu specializare in Management (Universitatea Constantin Brancoveanu Pitesti - Departament Studii de Masterat si Postuniversitare de Perfectionare), dar si un Master cu specializare in Drept comunitar (Universitatea Danubius Galati - Facultatea de Drept).
Are o experienta profesionala de 20 ani in domeniul dreptului muncii, dreptului comercial, contencios administrativ si drept civil, executari silite, consultanta de specialitate si reprezentare in fata instantelor de judecata.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.