de Cristian Tanase 13 Mai. 2014 2820 |
Persoanele cu dizabilitati au dreptul sa se integreze sau sa se reintegreze in munca si beneficiaza de acces gratuit la evaluare si orientare profesioanala, indiferent de gradul si tipul de handicap si de varsta.
Institutiile publice au dreptul de a angaja un numar de persoane cu handicap egal cu numarul mediu de angajati X 4%.
Suma varsamintelor = (numarul angajatilor cu dizabilitati) x 1/2 x salariul minim pe economie garantat in plata, iar salariul de baza minim brut pe tara, conform H.G. nr.871/20134 se stabileste astfel:
- program complet de lucru de 168 de ore pe luna = 5,059 lei/ora, astfel salariul minim pe economie garantat in plata se stabileste la 850 de lei lunar, incepand cu 1 ianuarie 2014;
– de la 1 iulie 2014, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 900 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168 de ore in medie pe luna in anul 2014, reprezentand 5,357 lei/ora.
Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca incurajeaza integrarea socio-profesionala a persoanelor cu dizabilitati, pentru reducerea somajului in randul persoanelor cu orice tip de handicap.
Din bugetul asigurarilor pentru somaj si din alte surse alocate conform prevederilor legale, se pot subventiona cheltuieli cu forta de munca efectuate in cadrul unor programe care au ca scop ocuparea fortei de munca din categoria acestor persoane.
Institutiile Publice care angajeaza persoane cu dizabilitati, beneficiaza de subventii pentru cheltuielile cu forta de munca, in mod special in randul absolventilor:
Astfel, angajatorii care incadreaza in munca, pe durata nedeterminata, absolventi din randul persoanelor cu dizabilitati primesc:
- o suma lunara reprezentand contravaloarea unui indicator social de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii, pe o perioada de 18 luni, pentru fiecare absolvent;
- 1,2 indicatori sociali de referinta, in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant post-liceal;
- 1,5 indicatori sociali de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Angajatorii au obligatia de a mentine raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel putin 3 ani de la data incheierii contractelor, perioada in care absolventii pot urma o forma de pregatire profesionala, organizata de catre angajator, in conditiile legii.
Cheltuielile necesare pentru pregatirea profesionala vor fi suportate, la cererea angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.