de Cristian Tanase 19 Mai. 2014 18861 1 |
Angajatii Institutiilor Publice au dreptul dreptul de a incheia contracte individuale de munca si cu alti angajatori, cumuland astfel veniturile obtinute cu venituri dobandite in baza altor temeiuri legale.
Potrivit legii in vigoare, exista si anumite categorii de incompatibilitati in ceea ce priveste cumulul de venituri in cazul angajatilor bugetari, printre care limitarea posibilitatilor pensionarilor de a se angaja in sectorul public.
Cumul de functii pentru angajatii Institutiilor Publice:
Contract de munca + Contract de munca
Conform art.35 din Codul muncii, salariatiii Institutiilor Publice au dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca. Astfel, angajatul va executa in paralel, dar in intervale orare diferite ale zilei, doua sau mai multe contracte individuale de munca.
Atentie! Desi a fost eliminata din Codul muncii obligativitatea salariatului cumulard de a informa angajatorul cu privire la functia pe care o considera de baza, aceasta obligatie ramane valabila pentru angajati, deoarece sunt aplicabile in continuare o serie de prevederi care diferentiaza unitatea de baza de cea de cumul.
Functie publica + Contract de munca
Functionarii publici, cei parlamentare si cei cu statut special pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public.Singura conditie pentru functionarii publici care isi doresc sa incheie si un contract individual de munca in afara sarcinilor de serviciu este ca activitatea sa se desfasoare dupa orele de program si sa nu interfereze in niciun fel cu competente corespunzatoare functiei publice exercitate.
Contract de munca + Contract de colaborare
Contractul de munca al angajatului bugetar poate fi cumulat cu o conventie de colaborare. Este cazul, spre exemplu, in care angajatul bugetar desfasoara in timpul liber activitate ca persoana fizica autorizata, si, in baza acestei calitati, incheie contracte de prestari servicii cu beneficiari.Tot astfel, angajatul bugetar va putea cumula contractul sau de munca cu un contract de cesiune de drepturi de autor, incheiat cu un angajator privat sau cu o institutie publica.
Contract de munca + Pensie
Legea nr. 329/2009 prevede ca beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul unitatilor bugetare pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate numai daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul castigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
5. Justitie
In cazul magistratilor, cumulul de functii este interzis. Art. 5 din Legea nr. 303/2004 privind statutul magistratilor, republicata in Monitorul Oficial nr. 825 din 13septembrie 2005, prevede ca functiile de judecator, procuror, magistrat-asistent si asistent judiciar sunt incompatibile cu orice alte functii publice sau private, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior, precum si a celor de instruire din cadrul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, in conditiile legii.6. Invatamant
In invatamant, executarea contractului de munca presupune efectuarea normei didactice. Orele desfasurate peste norma didactica pun problema conditiilor cumulului. Activitatile didactice care excedeaza o norma didactica prevazuta la art. 287 sunt remunerate in regim de cumul sau plata cu ora.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.