de Ioana Stoica 10 Mai. 2016 3834 |
Salarizarea personalului din institutiile publice poate depinde responsabilitatile postului, munca depusa, cantitatea si calitatea acesteia, importanta sociala a muncii, conditiile concrete in care aceasta se desfasoara.
Vom analiza in acest sens un studiu de caz: Un inspector principal 1A (personal contractual) in cadrul biroului finaniar contabil si resurse umane cu atributii de resurse umane se poate ocupa de functionarii publici existenti in institutie? Mentionez ca este singura persoana cu atributii de resurse umane, seful de birou contabil fiind functionar public.
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Analizand cazul prezentat apreciem ca aceasta situatie poate fi posibila.
Functionarii publici se afla in raport de serviciu cu institutiile si autoritatile de care apartin, conform Legii 188/1999.
Asadar, atat functionarii publici, cat si salariatii isi desfasoara activitatea in cadrul unui program de lucru normal de 8 ore/zi(art 33 alin 1 din L 188/1999), au salariu(art 31), concediu de odihna (art 35), raspund disciplinar(art 75-82), pot fi delegati, delegati, transferati(art 87-93).
Acestea fiind spuse, atat functionarul public, cat si salariatul se afla intr-un raport juridic de munca tipic, functionarul public fiind subordonat autoritatii sau institutiei publice in schimbul unui salariu.
Ceea ce diferentiaza incontestabil raportul de munca (de functie publica) de raportul de munca al salariatului este ca functionarul public exercita puterea publica in limitele functiei sale, in timp ce salariatul nu dispune de astfel de atributii de putere.
Autor: Ioana Stoica
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.