de Marius Matei 05 Aug. 2014 2908 |
Conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia sunt reglementate in contractul individual de munca, potrivit art. 17 alin. (3) lit. j) din Codul muncii.
Asadar, conditiile de acordare a preavizului si durata acestuia sunt reglementate in contractul individual de munca si/sau in contractul colectiv de munca.
Demisia reprezinta incetarea contractului individual de munca din propria vointa a salariatului, printr-o notificare scrisa comunicata angajatorului.
Contractul de munca inceteaza efectiv la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Atentie! Salariatul poate demisiona fara preaviz numai in situatia in care angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.
Angajatorul poate acorda concediul de odihna salariatului care se afla in preaviz ca urmare a demisiei (tot ceea ce este favorabil salariatului, daca partile se inteleg, este permis).
Asadar, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz si poate aproba salariatului concediu de odihna, in conditiile in care contractul individual de munca inceteaza prin demisie.
Atentie! Functionarul public isi pastreaza drepturile dobandite in cadrul carierei dupa incetarea raportului de serviciu, cu exceptia cazului in care acesta a incetat din motive imputabile.
Documente necesare incetarii raportului de serviciu, in urma demisiei salariatului:
- comunicarea demisiei in scris
- inregistrarea demisiei
- predarea lucrarilor si bunurilor incredintate
Autor: Marius Matei
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.