de Ioana Stoica 18 Apr. 2014 2144 |
Comisia Europeana a incheiat cu EU-OSHA un acord de delegare referitor la un proiect pilot privind sanatatea si securitatea lucratorilor varstnici.
Conform acestui acord, EU-OSHA va sprijini Comisia in punerea in aplicare a unei solicitari din partea Parlamentului European pe aceasta tema. Proiectul pilot a demarat in iunie 2013 si se va desfasura pana la sfarsitul anului 2015.
Proiectul, intitulat Safer and healthier work at any age – occupational safety and health (OSH) in the context of an ageing workforce [Munca in conditii mai bune de securitate si sanatate la orice varsta – securitatea si sanatatea in munca (SSM) in contextul imbatranirii populatiei active], isi propune sa evalueze conditiile prealabile necesare pentru ca strategiile si sistemele de SSM sa tina seama de imbatranirea populatiei active si sa asigure o mai buna prevenire pentru toti pe intreg parcursul vietii profesionale.
Rezultatele vor contribui la dezvoltarea politicilor si vor oferi exemple de practici inovatoare care s-au bucurat de succes. In acest scop, proiectul urmareste sa puna in evidenta ce functioneaza bine, ce trebuie facut si ce trebuie sa devina o prioritate, precum si sa identifice principalele forte motrice si obstacole din calea punerii in aplicare a initiativelor politice in domeniu. Proiectul se bazeaza pe studiile europene existente privind munca durabila, de exemplu pe lucrarile Eurofound.
Proiectul examineaza:
- politicile, strategiile, programele si actiunile in domeniul SSM cu relevanta pentru lucratorii varstnici din statele membre ale UE si din alte state;
- politicile, strategiile si actiunile privind capacitatea de insertie profesionala si reluarea activitatii profesionale in statele membre si in alte state;
- studii de caz cu privire la programele si initiativele de sprijin la locul de munca;
- punctele de vedere ale partilor interesate din domeniul SSM, ale angajatorilor, ale lucratorilor si ale reprezentantilor acestora, prin analizarea experientelor, a motivatiilor, a nevoilor si a dificultatilor cu care se confrunta acestia;
- instrumentele si orientarile necesare pentru a acorda asistenta la locul de munca in vederea gestionarii SSM luand in considerare forta de munca in curs de imbatranire;
- aspecte legate de egalitatea intre femei si barbati.
La 2 decembrie 2013, in cadrul Parlamentului European va avea loc o reuniune de dupa-amiaza in cadrul careia se vor raporta progresele inregistrate, iar in iunie 2015 este programata o conferinta unde se vor prezenta si discuta proiectul de raport final, constatarile acestuia si propunerile de politici si de masuri practice.
Autor: Ioana Stoica
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.