de Mihaela Croitoru 07 Mai. 2020 316 |
Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) saluta adoptarea de catre Parlament a legii privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive, in conditiile in care Romania se plaseaza in randul statelor Uniunii Europene cu cele mai mari dobanzi anuale efective la creditele acordate populatiei.
"AURSF saluta adoptarea de catre Parlament a legii privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive. Legea va fi extrem de utila in special consumatorilor carora anumite IFN-uri le solicita sa ramburseze sume de 6-7 ori mai mari decat cele imprumutate. In acelasi timp, va proteja consumatorii in general de dobanzi excesive, in conditiile in care Romania se plaseaza in randul statelor UE cu cele mai mari dobanzi anuale efective la creditele acordate populatiei. Speram ca legea sa nu fie contestata la CCR si sa intre cat mai rapid in vigoare, pentru ca romanii sa poata beneficia de prevederile sale", a declarat, joi, pentru Agerpres, presedintele organizatiei, Alin Iacob.
Conform aceleiasi surse, plenul Camerei Deputatilor a dat miercuri vot favorabil proiectului de lege privind protectia consumatorilor impotriva dobanzilor excesive, in scopul mentinerii echilibrului contractual si al asigurarii integritatii pietei financiar-bancare interne.
Potrivit Agerpres, deputatii au adoptat un amendament respins initial de comisiile de specialitate, potrivit caruia, "prin exceptie de la prevederile art.5, in cazul creditelor de consum in valoare maxima de 15.000 de lei, suma totala de rambursat de catre consumator nu poate depasi dublul sumei imprumutate. Articolul 5 prevede ca "dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR". Au votat pentru amendamentul initiat de deputatul minoritatilor nationale Iulius Marian Firczak - 177 de deputati, 80 au fost impotriva si cinci s-au abtinut.
De asemenea, aceeasi sursa aminteste ca, potrivit unui alt amendament, creditor financiar este o institutie de credit autorizata de Banca Nationala a Romaniei denumita in continuare BNR, o sucursala din Romania a unei institutii de credit straine, o institutie financiara nebancara sau o entitate care desfasoara activitatea de recuperare creante.
Astfel, una dintre prevederile modificate prevede ca "dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi cu mai mult de doua puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna; in cazul in care creditorul financiar este o institutie financiara nebancara, dobanda anuala efectiva la creditele imobiliare nu poate depasi dublul dobanzii de referinta practicata de BNR pe piata financiar-bancara interna''.
Potrivit unui alt amendament, dobanda anuala efectiva in cazul creditelor de consum nu poate depasi cu mai mult de 15 puncte procentuale dobanda de referinta practicata de BNR.
Proiectul a fost adoptat de Senat, Camera Deputatilor fiind decizionala in acest caz.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.