Continuarea activitatii dupa varsta de 65 ani - PROCEDURA

de InfoInstitutii.ro 19 Mai. 2023 7044

Continuarea activitatii dupa varsta de 65 ani - PROCEDURA
"Cum se procedeaza in cazul angajatilor (barbati) care implinesc varsta de pesionare si doresc contiuare activitatii in cadrul primariei pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de implinirea varstei de pensioare." Raspunsul specialistului:


Conform art. 538 alin. (2) din Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitiile titlului III referitor la personalul contractual se completeaza cu prevederile Legii 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu alte legi speciale care reglementeaza regimul aplicabil anumitor categorii de personal sau contractului de management, dupa caz.

 

Astfel, dispozitiile din Codul muncii ofera posibilitatea salariatului care indeplineste conditiile pentru a se pensiona la limita de varsta sa continue, in anumite conditii expres prevazute de lege, executarea contractului individual de munca, fara a fi necesara incheierea unui nou contract individual de munca.

 

Din analiza dispozitiilor art. 56 alin. (4) se observa ca prin introducerea acestui text s-a reglementat posibilitatea de prelungire a contractului individual de munca pentru salariatul (femeie sau barbat) care doreste sa continue activitatea dupa implinirea varstei standard de 65 de ani.

 

Codul muncii stabileste in acest sens ca, „Pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.”

 

In aceasta situatie, contractul individual de munca se poate prelungi daca:


a) salariatul indeplineste conditiile prevazute de lege pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta;
b) salariatul depune cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare o cerere prin care solicita prelungirea duratei contractului peste varsta standard de pensionare pentru o perioada de maximum 3 ani;


c) angajatorul aproba cererea depusa in termen de catre salariat.

 

Prin urmare, intr-o asemenea ipoteza, prelungirea contractului individual de munca este conditionata de depunerea in termenul legal a unei cereri de catre salariat, dar si de acordul angajatorului. Daca angajatorul respinge cererea formulata de salariat, contractul individual de munca va inceta de drept in baza art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

 

Desi textul legal nu prevede expres, apreciem ca, pentru prelungirea contractului individual de munca, este necesara existenta unui acord de vointe anual, concretizat prin depunerea anuala a cererii de catre salariat, acceptata de angajator.


 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice, in martie 2023. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in administratia publica.

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016