de Ioana Stoica 04 Ian. 2016 3427 |
In materialul urmator vom analiza situatia in care un contract colectiv de munca se modifica. Este necesara incheierea unor acte aditionale?
Avem urmatoarea situatie: La nivel de unitate a fost incheiat un contract colectiv de munca care stabileste clauze mai favorabile pentru salariat referitoare la: durata concediului de odihna, cuntumul sporului de weekend, cuantumul sporului de noapte, acordarea de alte adaosuri (tichete), acordarea de echipamente individuale de protectie. In acest sens este necesara incheierea de acte aditionale la contract pentru a fi inserate clauzele convenite prin contractual colectiv de munca? Daca da, clauzele noi vor fiinta doar pe perioada de valabilitate a contractului de munca colectiv?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Potrivit art. 141 din Legea 62/2011, contractul colectiv de munca se incheie pe o perioada determinata, care nu poate fi mai mica de 12 luni si mai mare de 24 de luni.
Partile pot hotari prelungirea aplicarii contractului colectiv de munca, in conditiile stabilite de prezenta lege, o singura data, cu cel mult 12 luni.
Contractele colective de munca se aplica de la data inregistrarii lor la autoritatea competenta sau de la o data ulterioara, potrivit conventiei partilor si sunt valabile pe o perioada determinata.
Asadar, ceea ce partile au negociat in cadrul contractului colectiv de munca la nivel de unitate nu modifica contractul individual de munca.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.