de Marius Matei 10 Iun. 2014 4410 1 |
Formarea profesionala reprezinta orice procedura prin care o persoana dobandeste o calificare atestata printr-un certificat sau o diploma, eliberate conform legii.
Angajatorii au obligatia de a asigura programe de formare profesionala pentru toti salariatii, astfel:
- cel putin o data la 2 ani daca au cel putin 21 de salariati;
- cel putin o data la 3 ani daca au sub 21 de salariati;
Modalitatile concrete de formare profesionala sunt cuprinse in art. 193 din Codul muncii:
a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara sau din strainatate;
b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
d) ucenicie organizata la locul de munca;
e) formare individualizata;
f ) alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat
Concediile fara plata pentru formare profesionala se acorda la solicitarea angajatului, pe perioada formarii profesionale pe care salariatul o urmeaza din initiativa sa.
Cererea de concediu fara plata pentru formare profesionala trebuie sa fie inaintata angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, dar si denumirea institutiei de formare profesionala.
Angajatorul va respinge cererea de concediu de studii fara plata numai daca absenta salariatului ar prejudicia grav desfasurarea activitatii institutiei in care acesta lucreaza.
Concediul fara plata destinat formarii profesionale pentru personalul contractual din institutiile publice poate avea o durata de peste 90 zile lucratoare.
Durata concediului pentru formare profesionala nu poate fi dedusa din durata concediului de odihna anual si este asimilata unei perioade de munca efectiva in ceea ce priveste drepturile cuvenite salariatului, indiferent daca s-a acordat cu sau fara plata.
In cazul functionarilor publice, formarea profesionala reprezinta un proces de instruire de tip formare continua, in vederea imbunatatirii calitatii activitatilor profesionale individuale si se desfasoara cu ajutorul unui mentor, prin:
- programe de formare organizate si desfasurate de catre furnizorii de formare profesionala
- programe de formare organizate si desfasurate in cadrul autoritatilor/institutiilor publice
- specializare la locul de munca
- stagii practice
- participarea la conferinte, seminarii, ateliere
- alte forme de pregatire profesionala prevazute de lege
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.