de Ana Tudor 06 Iun. 2016 2748 |
Institutiile publice au obligatia de a asigura formarea profesionala a salariatilor, in conformitate cu art. 193 Codul muncii republicat, printre care la lit. e) este mentionata si formarea individualizata.
Vom analiza in continuare urmatoarea situatie, intalnita intr-o institutie publica: angajatorul care are obligatia de a asigura angajatilor sai cursuri pentru insusirea notiunilor elementare de igiena, doreste sa intocmeasca acte aditionale de formare profesionale pentru a putea recupera cv acestor cursuri in cazul in care salariatii initiaza incetarea raporturilor de munca mai devreme de x luni. Este posibila reglementarea in acest fel a acestui aspect?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Trebuie sa retineti faptul ca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca, conform art. 196 alin. (2) din Codul muncii.
Acestea fiind spuse, precizam ca angajatorul poate incheia in acest sens un act aditional de formare profesionala la contractul de munca cu acordul salariatului. Daca participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta (art. 197 din Codul muncii).
Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala in conditiile art. 197 alin. (1) din Codul muncii, nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
Atentie! Nerespectarea de catre salariat a obligatiei de a nu avea initiativa incetarii raporturilor de munca determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca. Aceasta obligatie revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
In functie de durata cursului, angajatorul poate impune salariatului obligatia de a nu parasi unitatea pentru o perioada de cel mult doi ani de la terminarea cursului.
Sursa: Portal Codul Muncii
teeest
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.