de Ioana Stoica 23 Aug. 2023 584 |
"In cadrul UAT-ului avem compartimentul de Politie Locala. Pe perioada concediului medical se acorda norma de hrana politistilor locali?" Raspunsul specialistilor: Conditii de acordare a normei de hrana pentru functionarii din cadrul Politiei Locale in perioada concediului medical.
Prevederile art. 18, alin.(1) din Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare, precizeaza ca incepand cu 1 decembrie 2018, ordonatorii de credite acorda obligatoriu, lunar, indemnizatii de hrana reprezentand a 12-a parte din doua salarii de baza minime brute pe tara garantate in plata, cu exceptia personalului Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justitiei – Administratia Nationala a Penitenciarelor, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Protectie si Paza si Serviciului de Telecomunicatii Speciale, precum si a personalului politiei locale care, potrivit legii, beneficiaza de drepturi de hrana in temeiul Ordonantei Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
Art. 35^1 alin. (1) din Legea politiei locale 155/2010, prevede: „autoritatile administratiei publice locale pot acorda in limita bugetului aprobat, prin hotarare a consiliului local, norma de hrana personalului politiei locale conform prevederilor Ordonantei Guvernului 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare”.
Conform art. 2 din HG 171/2015 privind stabilirea metodologiei si a regulilor de aplicare a drepturilor prevazute la art. 35^1 alin. (1) din legea politiei locale 155/2010, Consiliul local poate aproba, prin hotarare, acordarea normei de hrana pentru personalul politiei locale, in limita bugetului aprobat, conform prevederilor OG 26/1994 privind drepturile de hrana, in timp de pace, ale personalului din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale prezentei hotarari”.
De retinut si prevederile art. 2, art.3, art.5 si art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 171/2015 privind stabilirea metodologiei si a regulilor de aplicare a drepturilor prevazute la art. 35^1, alin. (1) din Legea Politiei locale 155/2010.
Personalul din Politia locala cu statut de functionar public sau personalul contractual beneficiaza de acest drept de norma de hrana care este acordat de autoritatile locale, in limita bugetului aprobat.
Astfel ca, acordarea banilor pentru hrana se afla la latitudinea autoritatii locale care poate renunta la alocarea financiara daca nu dispune de resursele financiare necesare. Deci, norma de hrana se acorda prin hotararea Consiliului local prin care se dispune si in legatura cu situatiile speciale in care personalul din cadrul Politiei locale poate sau nu sa dispuna de norma de hrana.
In principiu, deoarece nu este stipulat concret in niciun act normativ daca indemnizatia de hrana acordata politistilor se include in indemnizatia concediilor, fiecare autoritate locala decide prin Hotarare de Consiliu Local daca valoarea financiara nominala zilnica a normelor de hrana se acorda sau nu in urmatoarele situatii: pe perioada concediilor medicale, pe perioada concediului de studii, pe perioada concediului fara plata, pe perioada concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani sau a concediului pentru cresterea copilului cu handicap pana la implinirea de catre acesta a varstei de 3 ani, pe perioada suspendarii raportului de serviciu si/sau a contractului individual de munca, de la data incetarii raportului de serviciu si/sau a contractului individual de munca.
Conform art. 421 din Codul administrativ:
(1) Functionarii publici au dreptul la concediu de odihna, la concedii medicale si la alte concedii, in conditiile legii.
(2) In perioada concediilor medicale, a concediilor de maternitate si a celor pentru cresterea si ingrijirea copiilor, raporturile de serviciu nu pot inceta si nu pot fi modificate decat din initiativa functionarului public in cauza, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 512 alin. (4) si (5).
Conform art. 513 alin. (1) litera i) din Codul administrativ, raportul de serviciu se suspenda de drept atunci cand functionarul public se afla in una dintre urmatoarele situatii: i) concediu pentru incapacitate temporara de munca, pe o perioada mai mare de o luna, in conditiile legii.
Din coroborarea dispozitiilor legale sus mentionate, in situatiile in care concediul medical este mai mic de o luna de zile, rezulta ca nu se suspenda raportul de serviciu, deci angajatii beneficiaza in aceasta perioada si de norma de hrana.
De mentionat faptul ca, norma este calculata pe zile calendaristice, nu pe zile lucratoare.
In concluzie, desi pe rolul instantelor de judecata exista o serie de dosare care au ca obiect anularea HCLM privind Regulamentul de acordare a normei de hrana si care au ca principal capat de cerere acordarea normei de hrana si in cazul concediilor medicale, Consiliile Locale continua sa emita hotarari in majoritatea oraselor din tara prin care sunt adoptate regulamente de acordare a normei de hrana prin care se exclude perioada concediului medical.
Nici practica instantelor de judecata nu este unitara in acest sens.
Consideram ca in situatia in care politistul local beneficiaza de un concediu medical a carui perioada este mai mica decat o luna de zile, norma de hrana poate fi acordata.
Un raspuns oferit in august 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratia publica.

Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.