de Ioana Stoica 01 Mar. 2024 1895 |
"Va rugam sa ne transmiteti daca poate ocupa o functie de conducere de SEF SERVICIU, o persoana cu functie de executie, care are vechime in specialitate de 15 ani, dar nu a ocupat o functie de conducere?" Raspunsul specialistilor:
Analizand dispozitiile art. 468 alin.(2) lit.a) din Codul adminsitrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cele aduse prin Legea nr.296/2023, conditiile minime de vechime in specialitatea studiilor necesare ocuparii functiei publice de conducere de sef serviciu vizeaza detinerea de catre persoana care doreste ocuparea acestui post a 5 ani in specialitatea studiilor necesare exercitarii functiei publice.
Se observa astfel ca legiuitorul in Codul adminsitrativ nu prevede conditia ca anterior ocuparii functiei de sef serviciu persoana in cauza sa faca dovada detinerii vreunei experiente intr-o functie de conducere. De altfel, legislatia specifica functionarilor publici nu defineste conceptul de experienta si nu conditioneaza ocuparea unei functii de conducere de existenta unei experiente in functie de conducere.
Insa, in ceea ce priveste personalul contractual, Codul administrativ stabileste la art. 542 ca, la incheierea contractului individual de munca intre persoana care indeplineste conditiile pentru a fi angajata pe o functie contractuala si autoritatea sau institutia publica, prin reprezentantul sau legal, in conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, trebuie sa se realizeze unor cerinte specifice, la alin. (1) lit.e) articolului precitat fiind prevazuta cea referitoare la obligativitatea ca persoana in cauza sa indeplineasca conditiile de vechime, respectiv de experienta necesare ocuparii postului, dupa caz.
Conform art.15 din Regulamentul aprobat proin HG nr.1336/2022, poate ocupa un post vacant sau temporar vacant persoana care indeplineste conditiile prevazute de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cerintele specifice prevazute la art. 542 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare:
a) are cetatenia romana sau cetatenia unui alt stat membru al Uniunii Europene, a unui stat parte la Acordul privind Spatiul Economic European (SEE) sau cetatenia Confederatiei Elvetiene;
b) cunoaste limba romana, scris si vorbit;
c) are capacitate de munca in conformitate cu prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
d) are o stare de sanatate corespunzatoare postului pentru care candideaza, atestata pe baza adeverintei medicale eliberate de medicul de familie sau de unitatile sanitare abilitate;
e) indeplineste conditiile de studii, de vechime in specialitate si, dupa caz, alte conditii specifice potrivit cerintelor postului scos la concurs;
f) nu a fost condamnata definitiv pentru savarsirea unei infractiuni contra securitatii nationale, contra autoritatii, contra umanitatii, infractiuni de coruptie sau de serviciu, infractiuni de fals ori contra infaptuirii justitiei, infractiuni savarsite cu intentie care ar face o persoana candidata la post incompatibila cu exercitarea functiei contractuale pentru care candideaza, cu exceptia situatiei in care a intervenit reabilitarea;
g) nu executa o pedeapsa complementara prin care i-a fost interzisa exercitarea dreptului de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii sau fata de aceasta nu s-a luat masura de siguranta a interzicerii ocuparii unei functii sau a exercitarii unei profesii;
h) nu a comis infractiunile prevazute la art. 1 alin. (2) din Legea nr. 118/2019 privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, precum si pentru completarea Legii nr. 76/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului National de Date Genetice Judiciare, cu modificarile ulterioare, pentru domeniile prevazute la art. 35 alin. (1) lit. h).
Conditiile specifice pe care trebuie sa le indeplineasca persoana care participa la concursul pentru ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se stabilesc, pe baza fisei postului, la propunerea conducatorilor structurilor in care se afla functia vacanta sau temporar vacanta, dupa caz, conform statului de functii.
Ca regula, prin promovare se asigura evolutia in cariera a personalului contractual, prin trecerea intr-un grad superior sau treapta profesionala superioara, intr-o functie de conducere sau intr-o functie pentru care este prevazut un nivel de studii superior.
Criteriile de performanta generale avute in vedere la promovare sunt cele prevazute de art. 8 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
Promovarea intr-o functie de conducere se face din randul salariatilor institutiei sau autoritatii publice care sunt incadrati pe un post pentru care este prevazut un nivel de studii superior, respectiv studii universitare de licenta absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, pe un post vacant, cu respectarea prevederilor art. 19-25, 31-34 si 36-61 din HG nr.1336/2022 referitoare la ocuparea unui post vacant prin concurs.
In vederea participarii la concursul de promovare intr-o functie de conducere, candidatii depun dosarul de concurs care contine in mod obligatoriu:
a) cerere de inscriere;
b) copii ale diplomelor de studii, certificatelor si ale altor documente care atesta efectuarea unor specializari si/sau perfectionari necesare ocuparii postului, dupa caz;
c) adeverinte eliberate de angajatori din care sa reiasa vechimea in specialitatea studiilor universitare de licenta absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, solicitate pentru ocuparea postului/functiei sau pentru exercitarea profesiei.
Totodata, angajatorul stabileste vechimea in specialitatea studiilor universitare de licenta absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta necesare pentru participarea la concursul de promovare intr-o functie de conducere in functie de specificul activitatii autoritatii sau institutiei publice.
Prin urmare, conditia detinerii unei anumite experiente, pe langa celelalte conditii legale, pentru ocuparea unei functii de conducere poate fi stabilita ca cerinta specifica, prin fisa postului respectiv, fiind asadar necesar sa fie analizate documentele interne aprobate in acest sens la nivelul respectivului angajator.
Legea nr.296/2023 mentioneaza cu privire la reorganizarea institutiilor si autoritatilor publice alaturi de vechime si experienta salariatului, fara insa sa o defineasca sau precizeze suplimentar, urmand, in opinia noastra, sa fie determinata, in conditiile legii, la nivelul fiecare angajator.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice, in ianuarie 2024. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.