de Cristian Tanase 22 Ian. 2015 9258 |
Auditul public intern reprezinta o activitate functional independenta si obiectiva, care ofera asigurari si consiliere conducerii, pentru buna administrare a veniturilor si cheltuielilor publice, perfectionand activitatile entitatii publice.
Auditul public intern contribuie la indeplinirea obiectivelor de catre entitatea publica, printr-o abordare sistematica si metodica, ce evalueaza si imbunatateste eficienta sistemului de conducere bazat pe gestiunea riscului, a controlului si a proceselor de administrare.
Planul anual de audit intern contine urmatoarea structura:
- scopul actiunii de auditare;
- obiectivele actiunii de auditare;
- identificarea si descrierea activitatii/operatiunii supuse auditului public intern;
- identificarea si descrierea entitatii/entitatilor sau a structurilor organizatorice la care se va desfasura actiunea de auditare;
- durata actiunii de auditare;
- perioada supusa auditarii;
- numarul de auditori proprii antrenati in actiunea de auditare;
- precizarea elementelor ce presupun utilizarea unor cunostinte de specialitate, precum si a numarului de specialisti cu care urmeaza sa se incheie contracte externe de servicii de expertiza/consultanta (daca este cazul);
- numarul de auditori care urmeaza sa fie atrasi in actiunile de audit public intern din cadrul structurilor descentralizate.
Actualizarea planului de audit public intern se face in functie de urmatoarele elemente:
- Modificarile legislative sau organizatorice, care schimba gradul de semnificatie a auditarii anumitor operatiuni, activitati sau actiuni ale sistemului;
- Solicitarile Unitatii Centrale de Armonizare pentru Auditul Public Intern (UCAAPI)/entitatea publica ierarhic imediat superioara de a introduce/inlocui/elimina unele misiuni din planul de audit intern.
Planul de audit public intern trebuie actualizat prin intocmirea unui Referat de modificare a planului de audit public intern, aprobat de conducatorul entitatii publice.
Auditul public intern este reglementat de OMFP 38/2003 pentru aprobarea Normelor generale privind exercitarea activitatii de audit public intern.

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.