de Ana Tudor 22 Apr. 2014 3316 |
Salariatele care alapteaza au dreptul la doua pauze pentru alaptare zilnic, de cate o ora fiecare, in timpul programului de munca, pana la implinirea varstei de un an a copilului. In aceste pauze este inclus si timpul necesar deplasarii dus-intors de la locul in care se gaseste copilul, potrivit prevederilor art. 17 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pauzele pentru alaptare pot fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului de munca cu doua ore zilnic, la cererea mamei, iar acestea nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
Prevederilor art. 17 din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, cu modificarile si completarile ulterioare reglementeaza la nivel primar conditiile in care angajatorul este obligat sa acorde salariatelor care alapteaza in cursul programului de lucru reducerea duratei normale a timpului de lucru zilnic.
Salariata care alapteaza are obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru eliberarea unui document medical care sa ii ateste starea, pentru a beneficia de acest drept al reducerii duratei normale de lucru. Angajatorul este exonerat de obligatia sa daca salariata nu indeplineste aceasta obligatie si ulterior nu informeaza in scris angajatorul despre starea ei.
Documentul medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care atesta faptul ca o salariata se afla in una dintre situatiile prevazute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanta de urgenta este fie adeverinta medicala-tip aprobata de Ministerul Sanatatii, fie Carnetul gravidei si Anexa pentru supravegherea medicala a gravidei si lauzei in conformitate cu Ordinul ministrului sanatatii nr. 12/2004, potrivit prevederilor art. 6 din HG 537/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a OUG 96/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.
Documentul medical trebuie sa contina constatarea starii fiziologice de sanatate a salariatei si recomandari privind protectia acesteia la locul de munca. In cazul salariatei care alapteaza, documentul medical trebuie sa contina datele privind inceputul si sfarsitul prezumtiv al perioadei vizate si recomandari privind capacitatea de munca a acesteia.
Beneficiaza de acest drept si personalul care intra sub incidenta acestui ordin, insa Ordinul in sine nu cuprinde si nu reia toate prevederile stabilite prin OUG 96/2003, cu modificarile si completarile ulterioare si HG 537/2004, cu modificarile si completarile ulterioare cu privire la acest aspect. In acest context, apreciem ca cele doua acte normative nu trebuie privite ca fiind reglementari contrare, ci din contra, sunt reglementari ale caror prevederi se coroboreaza, conform OMS 870/2004.
Autor: Ana Tudor
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.