Refuz delegare functionar public. Care e procedura?

de InfoInstitutii.ro 24 Dec. 2020 3669

Refuz delegare functionar public. Care e procedura?
Functionarilor publici li se aplica prevederile Codului muncii? Poate un functionar public sa refuze delegarea unor atributii?


Raspunsul specialistului:

Statutul functionarilor publici, prevederi aplicabile personalului contractual din administratia publica si evidenta personalului platit din fonduri publice este reglementat in cuprinsul Partii a VI-a din Codul administrativ.

La art. 367 din titlul I al acestei parti se precizeaza ca dispozitiile acestei parti se completeaza cu prevederile legislatiei muncii, precum si cu reglementarile de drept comun civile, administrative sau penale, dupa caz.

Prin urmare, acolo unde normele speciale, aplicabile acestei categorii de personal nu disting si nu reglementeaza, dispozitiile respective se completeaza cu Codul muncii.
Atentie insa, norma speciala primeaza fata de cea generala.

Principiul se aplica atunci cand devin concurente norme de acelasi rang, dar cand acestea nu sunt reglementate in norma speciala, aceasta (in masura in care nu sunt contrare altor dispozitii sau principii aplicabile functionarilor publici) se completeaza cu norma generala, respectiv legialatia muncii (Codul muncii).
Functionarii publici raspund, potrivit legii, de indeplinirea atributiilor ce le revin din functia publica pe care o detin, precum si a atributiilor ce le sunt delegate (art. 437 din Codul administrativ).


Astfel, functionarul public are indatorirea sa indeplineasca dispozitiile primite de la superiorii ierarhici, insa are si dreptul sa refuze, in scris si motivat, indeplinirea dispozitiilor primite de la superiorul ierarhic, daca le considera ilegale. Functionarul public are indatorirea sa aduca la cunostinta superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispozitia astfel de situatii.

Atragem atentia ca, in cazul in care se constata, in conditiile legii, legalitatea dispozitiei primite de la superiorul ierarhic, functionarul public raspunde in conditiile legii.

Este necesar sa precizam si faptul ca delegarea de atributii trebuie realizata cu respectarea prevederilor art. 438 din Codul administrativ.
Delegarea de atributii se face numai cu informarea prealabila a functionarului public caruia i se deleaga atributiile, functionarul public care preia atributiile delegate trebuind totodata sa indeplineasca conditiile de studii si de vechime necesare pentru ocuparea functiei publice ale carei atributii ii sunt delegate.
Atentie insa, nu pot fi delegate atributii functionarilor publici debutanti sau functionarilor publici care exercita functia publica in temeiul unui raport de serviciu cu timp partial.

Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro
 

InfoInstitutii.ro Autor: InfoInstitutii.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente. 

Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Contabilitatea cheltuielilor bugetare. TOP 9 studii de caz"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016