de Cristian Tanase 14 Iun. 2016 3012 |
Repausul saptamanal se acorda obligatoriu in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica. Angajatii pot beneficia repaus cumulat in cazul unei perioade de activitate continua.
Criterii de acordare a repausului cumulat:
- perioada de activitate continua nu poate depasi 14 zile calendaristice
- activitatea continua este permisa numai in situatii de exceptie
- angajatorul trebuie sa solicite si sa obtinaautorizarea inspectoratului teritorial de munca si acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
Vom analiza in acest sens urmatorul studiu de caz: Avem angajati care, pe baza de delegatie, presteaza munca sambata si duminica (ori sambata, ori duminica, ori ambele zile). Pentru a respecta repausul saptamanal conform Codului muncii, zilele de recuperare care se acorda pot fi date oricand doreste salariatul sau este obligatoriu sa se acorde astfel incat in saptamana aceea sa existe 2 zile consecutive libere?
Raspunsul expertilor Rentrop&Straton:
Salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal de 48 de ore consecutive, indiferent de organizarea timpului de lucru, conform legislatiei in vigoare.
Potrivit art. 137 alin. (1) din Codul muncii, republicat, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.
Asadar, indiferent de modalitatea de organizare a timpului de lucru salariatii au dreptul la acordarea in natura a repausului saptamanal in doua zile consecutive din cadrul saptamanii.
Prin urmare, repausul saptamanal nu se acorda cand doreste salariatul ci saptamanal.

Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.