de Ioana Stoica 23 Mai. 2014 3127 |
Angajatorii din sistemul public de sanatate sunt sfatuiti sa revina asupra deciziilor de concediere ilegale si discriminatorii a femeilor, din cauza atingerii varstei de pensionare diferite fata de cea a barbatilor.
Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) transmite angajatorilor sistemului public de sanatate sa inceteze concedierea ilegala si discriminatorie a femeilor care atinga varsta de pensionare diferita fata de cea a barbatilor.
Pensionarea obligatorie a asistentelor medicale dupa varsta standard pentru femei, cu doi ani inaintea barbatilor, constituie discriminare si poate fi pedepsita de CNCD cu amenzi de la 2.000 la 100.000 de lei, potrivit institutiei.
CNCD a avertizat faptul ca prevederile legale trebuie interpretate in sensul ca femeile au dreptul sa opteze fie pentru pensionarea cu doi ani mai devreme decat barbatii, fie pentru a lucra pana la varsta legala de pensionare a barbatilor. Acesta decizie, conform legii, trebuie sa apartina exclusiv salariatelor, iar angajatorii sunt obligati sa o respecte.
Reprezentantii CNCD solicita Ministerului Sanatatii sa emita o circulara cu privire la aceasta interpretare si sa intreprinda masuri pentru eliminarea abuzurilor si prevenirea altor concedieri discriminatorii.
"CNCD a luat act cu ingrijorare de practica de a concedia in mod obligatoriu femeile, asistente medicale, care au atins limita legala a varstei de pensionare — diferita de cea a barbatilor. Solicitam in mod imperativ incetarea acestei practici de discriminare pe criteriu de sex. Concedierea obligatorie a femeilor din simplul motiv ca au atins sau depasit varsta legala de pensionare, atunci cand aceasta este diferita pentru barbati si pentru femei, constituie o discriminare pe criteriu de sex, potrivit jurisprudentei Curtii de Justitie a Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat de presa al CNCD.
In plus, Legea nr. 263/2010 stabileste limita varstei de pensionare la 63 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, insa prevederile legale dau dreptul femeilor sa opteze sau nu pentru pensionarea cu doi ani mai devreme decat barbatii
"Solicitam in mod expres tuturor angajatorilor din sistemul public sa respecte principiul nediscriminarii si egalitatii de sanse intre femei si barbati", transmite CNCD.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.