de Mara Dobrin 13 Apr. 2017 2246 |
Legea salarizarii unitare este in centrul atentiei, nu putini fiind cei ingrijorati de faptul ca statul roman nu isi poate permite, in momentul de fata, majorari salariale de asemenea anvergura.
Cum vor putea fi suportate de stat toate aceste majorari? Olguta Vasilescu a raspuns ca bugetul a fost deja discutat, iar ministerul Finantelor este de acord. Este vorba despre 32 de miliarde de lei, care vor fi alocati in acest sens. Olguta Vasilescu a mentionat ca totul este "suportabil pentru bugetul de stat."
...citeste declaratiile ministrului muncii legate de legea salarizarii unitare aici >>>
In acest context, presedintele Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, a declarat ca aplicarea Legii salarizarii unice ar putea sa coste statul roman mult mai mult decat se preconiza. Salariile bugetarilor vor ajunge la 12% din PIB in anul 2022.
Concret, suma va reprezenta jumatate din veniturile colectate la bugetul de stat. In acest mod, nu ar mai ramane resurse pentru aproape nimic, informeaza Agerpres.
"Se doreste o crestere substantiala a salariilor in sectorul bugetar. Acum ponderea lor este de 8,4% din PIB, iar proiectiile arata ca aceasta va fi 10% din PIB in anul 2020 si de 12% in 2020, de departe cea mai mare alocare facuta vreodata in Romania si ar fi peste media europeana", sustine Dumitru.
Presedintele Consiliului Fiscal a mai mentionat ca veniturile colectate reprezinta doar 25% din PIB, mult sub media europeana de 40%.
"Noi chiar si la 8,4% din PIB alocare inseamna ca alocam catre salariile din sectorul bugetar 32% din veniturile colectate. Ar urma ca in 2022 aproape jumatate din ce colectam sa mearga catre salariile din sectorul bugetar, ceea ce ar fi de departe cea mai mare cota si este ceva nesustenabil, nerealist, pentru ca nu ar mai ramane resurse pentru aproape nimic."
Rata de colectare a taxelor si impozitelor va fi de 25,4% din PIB in 2017 si 2018, conform Consiliului Fiscal.
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.