de InfoInstitutii.ro 14 Apr. 2021 1757 |
aCum trebuie intocmit statul de plata pentru luna ianuarie 2021 pentru salariatii care au beneficiat de majorarea salariului de incadrare, ca urmare a modificariii salariului minim pe economie incepand cu data de 13.01.2021? La pozitia salariul de incadrare se inscrie vechiul salariu sau cel nou? Exista norme legale care impun intocmirea a doua state distincte? In acest caz, cum se aplica deducerea personala?a
Raspunsul specialistului:
In situatia in care au intervenit modificari in cuantumul salariului minim brut pe tara garantat in plata in timpul unei luni calendaristice, apreciem ca valoarea salariului in luna respectiva se calculeaza ca medie, tinand cont de numarul zilelor lucratoare si nivelul salariului minim brut pe tara in vigoare in respectiva perioada.
Astfel, presupunand ca modificarea nivelului salariului minim brut pe tara a intervenit in a 13 zi lucratoare a lunii, avand un numar de 21 de zile lucratoare, apreciem ca salariul se va determina ca medie 12 zile*8 ore/zi*2.230 lei si 9 zile*8 ore/zi*2.300 de lei.
Salariul astfel rezultat se inscrie intr-un singur stat de plata la salariul de incadrare, la valoarea acestuia calculandu-se si deducerea personala. In acest sens sunt si prevederile art. 77 din Codul fiscal conform carora persoanele fizice prevazute la art. 59 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.
Astfel, intrucat desi majorat sau stabilit prin utilizarea unui cuantum diferit al salariului minim brut pe tara, salariatul in cauza are dreptul tot la un singur salariu pentru luna de activitatea, stabilit ca medie si prin raportarea numarului de zile lucratoare la valoarea respectivului salariu in zilele de referinta.
Modelul statului de salarii este reglementat in OMFP 2634/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
Statul de salarii serveste ca:
- document pentru calculul drepturilor banesti cuvenite salariatilor, precum si al contributiilor si al altor sume datorate;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate.
Statul de salarii se intocmeste lunar, pe baza documentelor de evidenta a timpului lucrat efectiv, a evidentei si a documentelor privind retinerile legale, a listelor de avans chenzinal, concediilor de odihna, a certificatelor medicale etc.
Statul de salarii se semneaza, pentru confirmarea exactitatii calculelor, de catre persoana care determina salariul cuvenit si intocmeste statul de salarii.
Platile facute in cursul lunii, cum sunt: avansul chenzinal, lichidarile, indemnizatiile de concediu etc. se includ in statele de salarii, pentru a cuprinde astfel intreaga suma a salariilor calculate si toate retinerile legale din perioada de decontare respectiva.
Raspuns oferit de Nedelcu Alexandra, Expert Legislatia muncii, pentru PortalInstitutiiPublice.ro
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.