de InfoInstitutii.ro 21 Nov. 2023 2038 |
"Tinand cont de majorarea salariului minim brut pe tara incepand cu luna Octombrie 2023, avem urmatoarea intrebare: - Functionarii publici si personalul contractual din cadrul unei primarii de comuna, beneficiaza de marire salariala prin inmultirea coeficientului cu salariul minimin vigoare respectiv 3.300 lei?" Raspunsul specialistilor:
Potrivit art. 38 alin.(3) lit.b) din Legea 153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare, prin exceptie de la lit. a), salariile lunare ale personalului prevazut la art. 11 se stabilesc in conformitate cu prevederile acestui articol.
Potrivit art. 11 din legea sus-mentionata, Pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale «Administratie» din aparatul propriu al consiliilor judetene, primarii si consilii locale, din institutiile si serviciile publice de interes local si judetean din subordinea acestora, salariile de baza se stabilesc prin hotarare a consiliului local, a consiliului judetean sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in urma consultarii organizatiei sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
Nivelul veniturilor salariale se stabileste, in conditiile prevazute la alin. (1) si (3), fara a depasi nivelul indemnizatiei lunare a functiei de viceprimar sau, dupa caz, a indemnizatiei lunare a vicepresedintelui consiliului judetean, sau, dupa caz, a viceprimarului municipiului Bucuresti, corespunzator nivelului de organizare: comuna, oras, municipiu, sectoarele municipiului Bucuresti, primaria generala a municipiului Bucuresti, exclusiv majorarile prevazute la art. 16 alin. (2), cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate in bugetele de venituri si cheltuieli.
In aceste conditii, apreciem ca salariile personalului prevazut la art. 11 din Legea 153/2017 se stabilesc in continuare potrivit acestor prevederi legale si a celor stabilite in Nomenclator, inclusiv din perspectiva noului cuantum al salariului minim brut pe tara garantat in plata.
Prin urmare, apreciem ca majorarea generata de cresterea salariului minim brut pe tara garantat in plata ar putea fi aplicabila numai in masura in care salariile personalului prevazut la art. 11 din lege sunt stabilite in functie de acest indicator si daca acest lucru ar rezulta expres din modalitatea de determinare prevazuta in HCL de aprobare a Nomenclatorului functiilor si salarizarii personalului. In considerarea dispozitiilor sus-mentionate care prevad stabilirea unor grile intre limite minime si maxime pentru personalul vizat, apreciem ca aceasta hotarare de Guvern prezinta relevanta in special din perspectiva asigurarii unui salariu care sa nu fie sub nivelul celui stabilit prin HG 900/2023, salarizarea si actualizarea drepturilor salariale ale acestei categorii de personal ramanand sub incidenta art. 11 din Legea-cadru mr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Un raspuns oferit in noiembrie 2023, de catre expertii de la PortalInstitutiiPublice. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si administratie publica.
Redactia InfoInstitutii.ro are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul institutiilor publice si legislatiei aferente.
Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de Codul administrativ, salarizarea bugetara, modificarile privind institutiile publice si spetele contabile si fiscale din acest domeniu. Explicam detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile din sectorul bugetar.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.