de Ioana Stoica 21 Iun. 2023 562 |
"Am obtinut avizul de detasare pentru un cetatean Indian, iar acum trebuie sa obtin avizul de lunga sedere. Dupa ce o voi obtine si va avea CNP, cum se platesc contributiile acestui detasat? Prin D112?" Raspunsul specialistilor:
Fiind vorba de un angajat detasat veniturile sunt platite de angajatorul din India care il detaseaza pe salariat in Romania.
Declararea veniturilor salariale primite din strainatate este reglementata prin Ordinul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3706 din 27 decembrie 2016 pentru aprobarea Procedurii de inregistrare a acordurilor incheiate de angajatori nerezidenti care nu au sediu social, sediu permanent sau reprezentanta in Romania si care datoreaza contributiile sociale obligatorii pentru salariatii lor, potrivit prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si ale acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, precum si a altor aspecte procedural.
Conform acestui ordin, in ceea ce priveste declararea veniturilor platite din strainatate salariatilor care presteaza activitate in Romania, pot exista 2 situatii:
a) Angajatorul nerezident incheie cu salariatul un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara si plati contributiile sociale
In acest caz, in primul rand salariatul se va inregistra fiscal prin depunerea formularului 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal" pentru actualizarea vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale - persoanele fizice romane sau persoanele fizice straine care detin cod numeric personal (CNP).
Daca nu detine CNP se va inregistra prin depunerea formularul 030 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice care nu detin cod numeric personal", in vederea inregistrarii fiscale si/sau actualizarii vectorului fiscal, avand bifate in capitolul IV "Date privind activitatea desfasurata" casuta "Angajator", precum si in capitolul V "Date privind vectorul fiscal" sectiunile referitoare la impozitul pe venitul din salarii si contributiile sociale.
La incetarea obligatiei de declarare si de plata a contributiilor sociale salariatul are obligatia depunerii declaratiei de mentiuni, pentru eliminarea din vectorul fiscal a obligatiilor declarative privind impozitul pe venitul din salarii si a contributiilor sociale - formularul 020 "Declaratie de inregistrare fiscala/ Declaratie de mentiuni pentru persoanele fizice romane si straine care detin cod numeric personal".
b) Angajatorul nerezident nu incheie cu salariatul un acord prin care salariatul preia obligatia angajatorului de a declara contributiile sociale
In acest caz, angajatorul nerezident are obligatia retinerii si platii contributiilor sociale datorate de salariati, precum si a depunerii lunare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate".
Angajatorul se inregistreaza fiscal direct sau prin imputernicit.
Angajatorii care se inregistreaza prin imputernicit au obligatia desemnarii unui imputernicit potrivit art. 18 din Codul de procedura fiscala, care depune declaratia de inregistrare fiscala la organul fiscal competent, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
Angajatorii care se inregistreaza direct depun la organul fiscal central competent formularul (015) "Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni/Declaratie de radiere pentru contribuabilii nerezidenti care nu au sediu permanent in Romania", cod 14.13.01.10.11/n, avand completata sectiunea "Categorii de obligatii fiscale de declarare, cu caracter permanent" cu obligatiile declarative privind contributiile sociale.
In acest caz, salariatul declara doar impozitul pe venit in formularul 224.
Un raspuns oferit in mai 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Ioana Stoica, profesionist cu experienta de peste 7 ani in contabilitatea si fiscalitatea institutiilor publice, organizeaza si redacteaza spete contabile din domeniul bugetar, aducand in atentia dvs. orice modificari de ultima ora din acest sector legislativ.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.