Campanie privind substantele periculoase la locul de munca: Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatate in Munca

de Cristian Tanase 26 Feb. 2020 687

Campanie privind substantele periculoase la locul de munca: Agentia Europeana pentru Siguranta si Sanatate in Munca
In Europa, un numar inacceptabil de lucratori sunt expusi substantelor periculoase la locul de munca. Substantele periculoase provoaca o proportie considerabila de boli profesionale, care au un impact negativ asupra calitatii vietii si asupra capacitatii de munca a lucratorilor si, care, in unele cazuri, pot fi fatale. Acest fapt, impreuna cu accidentele de munca cauzate de substantele periculoase, genereaza costuri semnificative pentru intreprinderi.


Cu toate acestea, se poate constata o lipsa generala de constientizare privind natura si abundenta substantelor periculoase la locul de munca si privind riscurile pe care acestea le prezinta, in ultimii ani progresele fiind scazute sau inexistente in ceea ce priveste reducerea expunerii lucratorilor. Conform Sondajului european privind conditiile de munca, proportia lucratorilor care raporteaza ca sunt expusi la substante chimice timp de cel putin un sfert din timpul lor de lucru nu s-a schimbat din 2000, mentinandu-se la aproximativ 17 %.

Expunerea la substante periculoase la locul de munca trebuie eliminata sau cel putin gestionata eficace astfel incat sa se asigure securitatea si sanatatea lucratorilor si succesul economic al intreprinderilor si al societatii.

Pentru gestionarea eficienta a securitatii si sanatatii la locul de munca, trebuie sa se implice cu totii - angajatori, manageri si lucratori. Aceasta implicare este deosebit de importanta in cazul substantelor periculoase, intrucat neglijarea riscurilor va avea consecinte directe grave asupra sanatatii lucratorilor si asupra supravietuirii intreprinderii.

Angajatorii sunt obligati din punct de vedere legal sa efectueze evaluari ale riscurilor pentru a identifica toate pericolele posibile asociate substantelor periculoase. Acestia trebuie sa se asigure ca riscurile sunt gestionate conform unei ierarhii a masurilor de prevenire.

Managerii trebuie sa motiveze lucratorii sa se implice. Acestia trebuie sa se asigure ca lucratorii beneficiaza de formare periodica si de resurse usor de utilizat.

Lucratorii trebuie sa inteleaga care sunt riscurile posibile, sa fie informati in detaliu cu privire la masurile preventive, sa se simta liberi sa isi exprime preocuparile si sa fie incurajati sa participe activ la identificarea solutiilor.

Fondarea unei culturi a prevenirii este esentiala. Angajatorii si managerii pot crea un mediu de lucru care sa incurajeze pe fiecare sa ia serios securitatea si sanatatea in munca si sa coopereze la identificarea si abordarea riscurilor prin conducerea ferma si devotamentul fata de securitatea si sanatatea in munca.

Lucratorii sunt expusi la substante periculoase in multe locuri de munca europene. Astfel de expuneri sunt mai frecvente decat constientizeaza majoritatea oamenilor si pot, de fapt, sa apara la aproape toate locurile de munca. Acest lucru prezinta probleme majore pentru securitate si sanatate.

O substanta periculoasa este orice substanta solida, lichida sau gazoasa care presupune un risc pentru securitatea sau sanatatea lucratorilor. Expunerea poate sa apara prin inhalare, prin penetrarea cutanata sau prin ingerare.

Expunerea la substante periculoase la locul de munca este legata de probleme de sanatate acute si pe termen lung, incluzand:

  • boli respiratorii (de exemplu, astm, rinita, azbestoza si silicoza)
  • vatamarea organelor interne, inclusiv a creierului si a sistemului nervos
  • iritatii si boli de piele
  • cancere profesionale (de exemplu, leucemie, cancer pulmonar, mezoteliom si cancer la nivelul cavitatii nazale).
  • in plus, prezenta substantelor periculoase ii poate expune pe lucratori la risc de incendiu, explozie, otravire acuta si sufocare.

Cel de al doilea Sondaj european in randul intreprinderilor privind riscurile noi si emergente (ESENER-2) al EU-OSHA arata ca substantele periculoase predomina in anumite sectoare, cum ar fi agricultura, industria prelucratoare si constructiile.

Cu toate acestea, lucratorii din toate sectoarele pot fi supusi riscului de expunere la substante periculoase. De fapt, per ansamblu, 38 % din intreprinderile europene raporteaza prezenta la locul de munca a substantelor chimice sau biologice care pot fi periculoase. Prin urmare, este esential ca riscurile sa fie identificate si gestionate.

Sursa: https://healthy-workplaces.eu/

Cristian Tanase Autor: Cristian Tanase
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016