de Ioana Stoica 10 Ian. 2014 2921 |
Locurile periculoase sunt clasificate pe zone, in functie de frecventa si de durata unei atmosfere explozive, astfel:
Zona 0 – locul in care este prezenta permanent sau pe perioade lungi ori frecvent o atmosfera exploziva formata la contactul substantelor inflamabile sub forma de gaz, vapori sau ceata cu aerul.
Zona 1 – locul in care este probabil sa apara ocazional, in operatii normale, o atmosfera exploziva formata la contactul substantelor inflamabile sub forma de gaz, vapori sau ceata cu aerul.
Zona 2 – locul in care nu este probabil sa apara o atmosfera exploziva formata la contactul substantelor inflamabile sub forma de gaz, vapori sau ceata cu aerul, dar daca apare, persista doar o scurta perioada de timp.
Zona 20 – locul in care este prezenta permanent sau pe perioade lungi ori frecvent o atmosfera exploziva sub forma de nor de pulbere combustibila in aer.
Zona 21 – locul in care este probabil sa apara ocazional, in operatii normale, o atmosfera exploziva sub forma de nor de pulbere combustibila in aer.
Zona 22 – locul in care nu este probabil sa apara o atmosfera exploziva sub forma de nor de pulbere combustibila in aer, in operatii normale, dar daca apare, persista doar o scurta perioada de timp.
Aceasta clasificare este deosebit de importanta, avand in vedere ca, in functie de ea, se stabilesc masurile de protectie a sanatatii si a securitatii lucratorilor expusi riscurilor cauzate de prezenta atmosferelor explozive.
Obligatiile angajatorilor pentru asigurarea protectiei lucratorilor impotriva riscurilor cauzate de atmosferele explozive:
Trebuie sa evaluati riscurile specifice din locurile in care pot aparea atmosfere explozive, luand in considerare cel putin urmatoarele aspecte:
- probabilitatea producerii si a persistentei atmosferelor explozive;
- probabilitatea prezentei si a activarii surselor de aprindere, inclusiv a descarcarilor electrostatice si a declansarii incendiului;
- utilajele si substantele folosite, procesele si posibilele lor interactiuni;
- dimensiunile efectelor anticipate.
Nerespectarea reglementarilor de securitate si de sanatate in munca privind evaluarea riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucratorilor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.500 de lei la 7.000 de lei, potrivit art. 39 alin. (5) din Legea nr. 319/2006.
Autor: Ioana Stoica
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.