de Ana Tudor 13 Mar. 2015 2623 |
Institutiile publice au obligatia de a oferi angajatilor indemnizatii pentru incapacitate temporara in cazul in care au suferit accidente de munca.
Indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din media veniturilor salariale brute realizate in ultimele 6 luni, anterioare provocarii accidentului de munca, potrivit art. 33 alin. (1) din Legea 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul in care o entitate publica doreste sa recupereze indemnizatiile de asigurare pentru accidente de munca, dar si pentru boli profesionale, poate apela la una urmatoarele doua modalitati:
- retinerea acestora din contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, datorata pentru luna respectiva;
- recuperarea din fondul asigurarilor pentru accidente de munca si boli profesionale de la casa teritoriala de pensii pe raza careia se afla sediul sau domiciliul acestuia daca indemnizatiile depasesc cuantumul contributiei datorate de acesta in luna respectiva.
Care sunt indemnizatiile care pot fi recuperate de catre institutiile publice:
- trecerea temporara in alt loc de munca;
- reducerea timpului de munca;
- pe durata cursurilor de calificare si de reconversie profesionala;
- incapacitate temporara de munca.
Documente necesare recuperarii indemnizatiei pentru accidentele de munca:
- certificatul de concediu medical;
- procesul-verbal de cercetare a accidentului de munca;
- FIAM sau procesul-verbal avizat de inspectoratul teritorial de munca ce a confirmat caracterul de munca al accidentului, respectiv fisa BP2, dupa caz.
Institutia publica va depune cererea la casa teritoriala de pensii in a carei raza teritoriala isi are sediul.
Autor: Ana Tudor
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.