Redam mai jos Ordinul nr. 414 din 11 martie 2020 privind instituirea masurii de carantina pentru persoanele aflate in situatia de urgenta de sanatate publica internationala determinata de infectia cu COVID-19 si stabilirea unor masuri in vederea prevenirii si limitarii efectelor epidemiei.
EMITENT
MINISTERUL SANATATII
Publicat in MONITORUL OFICIAL nr. 201 din 12 martie 2020
Vazand Referatul de aprobare nr. VSC 3.378 din 11.03.2020 al Directiei generale de asistenta medicala si sanatate publica din cadrul Ministerul Sanatatii,
in temeiul art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgenta medicala, precum si unele masuri aferente instituirii carantinei,
avand in vedere prevederile art. 31 paragraful (2) lit. c) din Regulamentul sanitar international 2005, pus in aplicare prin Hotararea Guvernului nr. 758/2009,
tinand cont de prevederile art. 25 alin. (2) ale art. 27 alin. (5) si ale art. 78 din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul art. 7 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare,
ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:
Articolul 1
(1) In intelesul prezentului ordin, prin carantina se intelege atat instituirea masurii de carantina institutionalizata (in spatii special amenajate), cat si instituirea masurii de izolare la domiciliu.
(2) Se instituie masura de carantina institutionalizata pentru persoanele asimptomatice care intra pe teritoriul Romaniei venind din zonele cu transmitere comunitara extinsa afectate de COVID-19 (zona rosie), pentru o perioada de 14 zile, in spatii special amenajate puse la dispozitie de catre autoritatile locale.
(3) Se instituie masura de izolare la domiciliu urmatoarelor categorii de persoane:
a) persoane care au calatorit in ultimele 14 zile in localitati din zonele afectate de COVID-19, altele decat cele cu transmitere comunitara extinsa (zona galbena);
b) persoane care au intrat in contact direct cu persoanele cu simptome si care au calatorit in zone cu transmitere comunitara extinsa;
c) persoane care au intrat in contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19);
d) membri de familie ai unei persoane care se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus.
(4) Categoriile de persoane nominalizate la alin. (3) se vor izola la domiciliu 14 zile, timp in care vor fi monitorizate de catre directiile de sanatate publica si/sau prin intermediul medicului de familie. Persoanele mentionate la lit. b) pot iesi din izolarea la domiciliu daca suspiciunea de infectie cu COVID-19 la persoana simptomatica cu care au avut contact direct este infirmata.
(5) Pentru scopul prezentului ordin, domiciliul este considerat ca fiind adresa furnizata in chestionarul completat la punctul de frontiera, respectiv adresa unde locuiesc persoanele din categoriile mentionate.
(6) Persoanelor aflate in izolare la domiciliu li se vor pune la dispozitie informatii detaliate referitoare la masurile de igiena individuala ce trebuie respectate.
Articolul 2
(1) Lista zonelor cu transmitere comunitara extinsa (zona rosie) si a celor afectate (zona galbena) este disponibila pe site-ul www.insp.gov.ro/cnscbt si se actualizeaza ori de cate ori este nevoie.
(2) Definitia de caz pentru infectia COVID-19 este postata la adresa www.insp.gov.ro/cnscbt si se actualizeaza ori de cate ori este nevoie.
Articolul 3
Transportul persoanelor care urmeaza sa intre in carantina institutionalizata de la punctul de trecere a frontierei catre zona de carantina institutionalizata se va face cu un mijloc de transport special dedicat, stabilit de catre directia de sanatate publica impreuna cu autoritatea publica locala de pe teritoriul careia se afla punctul vamal.
Articolul 4
(1) Directiile de sanatate publica judetene si cea a municipiului Bucuresti, in colaborare cu autoritatile publice locale, identifica si organizeaza spatii de carantinare institutionalizata in fiecare judet.
(2) In scopul asigurarii asistentei medicale a persoanelor carantinate, directiile de sanatate publica judetene si cea a municipiului Bucuresti nominalizeaza unitatile sanitare responsabile de acordarea asistentei medicale de pe raza judetului, respectiv a municipiului Bucuresti.
Articolul 5
(1) Asiguratii carora li se aplica masura de carantinare institutionalizata in spatiile special amenajate si persoanele carora li se interzice continuarea activitatii prin instituirea masurii de izolare la domiciliu beneficiaza de concediu si indemnizatie de carantina pentru perioada stabilita prin documentul eliberat de directiile de sanatate publica, in conformitate cu Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Directiile de sanatate publica judetene si cea a municipiului Bucuresti au obligatia ca, la iesirea din carantina, sa elibereze persoanelor ce s-au aflat in aceasta situatie un aviz epidemiologic de iesire din carantina, prevazut in anexa ce face parte integranta din prezentul ordin.
(3) Medicii de familie care au monitorizat persoanele carora li s-a instituit masura de izolare la domiciliu au obligatia ca, la iesirea din izolarea la domiciliu, sa elibereze persoanelor ce s-au aflat in aceasta situatie un aviz epidemiologic de iesire din izolare la domiciliu. In cazul persoanelor care nu au medic de familie monitorizarea acestora se face de catre directia de sanatate publica judeteana, respectiv cea a municipiului Bucuresti, care are in acest caz obligatia de a elibera avizul epidemiologic de iesire din izolare.
(4) Nerespectarea masurilor de carantina, respectiv de izolare la domiciliu, precum si furnizarea de informatii false autoritatilor se sanctioneaza conform legilor in vigoare.
Articolul 6
(1) La intrarea in carantina se efectueaza un test pentru COVID-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate (zonele rosii).
(2) Iesirea din carantina se va face dupa o perioada de 14 zile daca persoana este clinic sanatoasa si dupa efectuarea a doua teste pentru COVID-19 la un interval minim de 24 ore si care au rezultat negativ.
(3) Transportul probelor recoltate de la persoanele carantinate se va face in aceleasi conditii de siguranta ca si probele de gripa, iar testarea se va face la cel mai apropiat laborator care efectueaza astfel de testari, la indrumarea directiilor de sanatate publica judetene si cea a municipiului Bucuresti.
(4) Directia de sanatate publica judeteana si cea a municipiului Bucuresti comunica responsabilului centrului de carantina incheierea perioadei de carantinare si se deplaseaza pentru eliberarea avizelor epidemiologice.
(5) Dezinfectia spatiilor de carantinare se efectueaza de catre responsabilul centrului sub indrumarea directiei de sanatate publica, dupa ce persoana/persoanele va/vor parasi spatiul.
Articolul 7
(1) Persoanele simptomatice care intrunesc criteriile definitiei de caz vor fi izolate in sectiile/spitalele de boli infectioase unde li se vor recolta probe biologice, conform metodologiei de supraveghere in vigoare, aflata pe site-ul Institutului National de Sanatate Publica - Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.
(2) In cazul in care exista persoane simptomatice care intrunesc criteriile definitiei de caz si care se prezinta intr-o alta unitate sanitara, acestea raman in aceasta unitate, in izolare, si li se recolteaza o proba care va fi transportata la cel mai apropiat spital in care se face testarea pentru COVID-19. Aceasta proba va fi lucrata in regim de urgenta. In cazul in care testul este pozitiv, pacientul va fi transferat la cea/cel mai apropiata/apropiat sectie/spital de boli infectioase.
Articolul 8
In functie de evolutia situatiei epidemiologice si confirmarea a mai mult de trei cazuri de infectie cu noul coronavirus, cu legatura epidemiologica intre ele, in aceeasi comunitate, se poate decide declararea carantinei intr-o comunitate. Carantinarea unei comunitati reprezinta izolarea unei zone perfect delimitate si pentru care se dispune interzicerea intrarii si iesirii din zona.
Articolul 9
Directiile de sanatate publica judetene si cea a municipiului Bucuresti si directiile de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Articolul 10
Prezentul ordin intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul sanatatii,
Horatiu Moldovan,
secretar de stat
Bucuresti, 11 martie 2020.
Nr. 414.
ANEXA
Judetul ..........................
Localitatea ..........................
Unitatea sanitara .......................
Codul numeric personal [ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ][ ]
AVIZ EPIDEMIOLOGIC
anul ............ luna .............. ziua ..........
Numele ..............., prenumele ..............................
Prenumele tatalui ........................................
Data nasterii: anul .......... luna ........... ziua ..........
Domiciliul: localitatea ..............., str. ....................... nr. ......., bloc .…..................., ap. ......, sectorul/judetul ..............
A fost izolat la domiciliu/carantinat in spatiu special amenajat
...................................................................................................................
A fost monitorizat in perioada: .............................................................................
Starea clinica la sfarsitul perioadei de carantinare: .............................................
................................................................................................
...............................................................................................
...............................................................................................
...............................................................................................
S-a eliberat prezenta dovada de iesire din carantina pentru a servi la:
...............................................................................................
..............................................................................................
Data eliberarii
........
Semnatura si parafa medicului,
L.S. ........................
13.1; A5; t2
NOTA:
Prin carantina se intelege atat instituirea masurii de carantina institutionalizata (in spatii special amenajate), cat si instituirea masurii de izolare la domiciliu.
Autor:
Marius Matei
Marius Matei, redactor InfoInstitutii.ro, aduce in atentia cititorilor stiri si noutati legislative cu privire la institutiile publice, sectorul bugetar si modificari legislative care ii privesc direct pe functionarii publici si nu numai. Experienta de aproape 10 ani in domeniu il califica pentru a face parte dintr-un colectiv de profesionisti.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.