de Mara Dobrin 19 Dec. 2018 1050 |
Banca Europeana de Investitii a aprobat un imprumut de 50 de milioane euro pentru finantarea unei conducte care leaga resursele de gaze nou identificate din Marea Neagra de reteaua nationala si cea europeana de transport de gaze. Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria vor beneficia de noua conexiune. Proiectul contribuie, de asemenea, la diversificarea aprovizionarii cu gaze in Europa, permitandu-le producatorilor offshore sa exporte gaze in UE.
Banca Europeana de Investitii (BEI) acorda un imprumut in valoare de 50 de milioane euro (prima transa dintr-un imprumut aprobat in valoare de 150 de milioane euro) societatii TRANSGAZ, compania publica de transport de gaze naturale din Romania, pentru finantarea unei noi conducte. Aceasta tranzactie este sprijinita de Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), pilonul financiar al Planului de investitii pentru Europa, numit si „Planul Juncker”.
Noua conducta va face legatura intre resursele de gaze naturale ale Romaniei de la tarmul Marii Negre si reteaua nationala de transport de gaze si coridorul de transport al gazelor BRUA (care leaga Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria), conectand astfel sistemele de transport ale Europei de Sud-Est cu cele ale Europei Centrale si de Vest. Aceasta conectare la reteaua europeana de transport al gazelor naturale va permite exportul de gaze in tarile europene vecine.
Acest proiect implica construirea unei noi conducte de transport cu o lungime de 308 km, precum si a infrastructurii de suprafata care deserveste conducta. Noua conducta va fi conectata la sistemul existent de transport al gazelor naturale si la noul coridor de transport BRUA in localitatea Podisor, situata la vest de Bucuresti.
Ca parte a proiectului, BEI, prin intermediul Platformei europene de consiliere in materie de investitii, care reprezinta pilonul „consiliere” in cadrul Planului Juncker, va sprijini Transgaz in vederea elaborarii unei evaluari strategice de mediu pentru planul sau de dezvoltare pe 10 ani.
Maroš Šef?ovi?, vicepresedintele Comisiei Europene responsabil cu uniunea energetica, a declarat: „Salut acest nou proiect sprijinit de Planul de investitii pentru Europa, deoarece el va contribui la cresterea securitatii energetice si a diversificarii in regiune, aceasta fiind caracterizata de o puternica vulnerabilitate in ceea ce priveste aprovizionarea cu gaze. Acest proiect este noua caramida la constructia uniunii energetice, astfel incat in UE energia sa fie mai sigura, mai accesibila si durabila. Este, de asemenea, o veste buna pentru consumatori, deoarece facturile lor la gaze vor scadea, in cele din urma.”
Directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a declarat: „Cooperarea fructuoasa dintre Banca Europeana de Investitii si Transgaz vizeaza asigurarea finantarii pentru proiectele de investitii ale societatii, si anume investitii strategice care faciliteaza realizarea obiectivelor Uniunii Europene privind o dezvoltare durabila si competitiva a infrastructurii de transport al gazelor naturale, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze, precum si consolidarea securitatii energetice si a solidaritatii. Anul trecut, BEI a semnat doua contracte de finantare cu Transgaz, in valoare de 50 de milioane euro fiecare, pentru punerea in aplicare a primei etape a proiectului de interes comun (BRUA). Preluarea gazelor produse in Marea Neagra in sistemul national de transport de gaze si transportul acestora catre piata romaneasca si piata UE sunt de importanta strategica, permitand sporirea securitatii aprovizionarii cu gaze a Romaniei si a UE si protejarea securitatii aprovizionarii cu gaze a consumatorilor din Romania. Sprijinul financiar al BEI va contribui in mod semnificativ la extinderea infrastructurii nationale de transport de gaze naturale.”
Acest proiect reprezinta o continuare a cooperarii fructuoase dintre banca UE si Transgaz. In 2017, BEI a semnat doua contracte cu Transgaz, in valoare de 50 de milioane euro fiecare si a primit, de asemenea, garantii acordate prin FEIS pentru finantarea primei etape a sectiunii romanesti a proiectului BRUA.
...continuarea pe europa.eu >>>

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.