CE are ca prioritate consolidarea cooperarii regionale in domeniul energiei

de Mara Dobrin 29 Sep. 2017 827

CE are ca prioritate consolidarea cooperarii regionale in domeniul energiei
Vicepresedintele Comisiei Europene Maros Sefcovic, comisarul european Miguel Arias Canete si ministrii energiei din 9 state membre UE si din 8 parti contractante la Comunitatea Energiei au convenit sa consolideze cooperarea regionala prin semnarea unui memorandum de intelegere (MoU).


Este vorba despre completarea initiativei CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity – Interconectarea in sectorul de gaze in Europa centrala si de sud-est) existente, agrearea de foi nationale de parcurs pentru imbunatatirea acordurilor comerciale din regiune, reconfirmarea angajamentului de a realiza cu rapiditate proiectele prioritate in domeniul gazelor si, nu in ultimul rand, lansarea a doua noi grupuri de operatori de sisteme de transport de gaze.

Maros Sefcovic, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil cu Uniunea energiei, a declarat: „Cooperarea in cadrul CESEC a devenit povestea unei reusite exemplare, care dovedeste ca solutia consta in solidaritate. Multumita realizarilor rapide obtinute in domeniul gazului, extindem domeniul de aplicare al cooperarii la sectorul electricitatii, al surselor regenerabile de energie si al eficientei energetice. Prin urmare, el va acoperi toate dimensiunile acestui proiect de solidaritate europeana care este uniunea energetica. Doresc sa imi exprim recunostinta fata de toti cei care au contribuit la realizarea acestei cooperari. Acesta este un mesaj pozitiv si puternic catre cetatenii din regiune, insotit de beneficii care depasesc sistemele energetice.”

Miguel Arias Canete, comisarul european pentru politici climatice si energie, a adaugat: „Multumita angajamentului politic la nivel inalt la care am asistat aici si mobilizarii inteligente a fondurilor UE, vom continua sa realizam infrastructura energetica necesara regiunii. Prin extinderea domeniului de aplicare al CESEC dincolo de gaz, vom asigura accesul efectiv la surse alternative de energie, vom promova competitivitatea si preturile scazute, realizand totodata decarbonizarea economiilor din regiune.”

MoU include o abordare comuna privind pietele energiei electrice, eficienta energetica si dezvoltarea surselor regenerabile de energie. Acesta cuprinde, de asemenea, o lista de proiecte prioritare pentru a crea o piata regionala a energiei electrice interconectata, precum si masuri specifice pentru a stimula sursele regenerabile de energie si investitiile in eficienta energetica intr-o regiune cu un mare potential de crestere in aceste domenii.

La reuniune, a fost parafat Acordul de grant din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei pentru terminalul de GNL de la Krk, in Croatia. Iar cele doua noi grupuri de operatori au in vedere punerea in aplicare a fluxului invers in sistemul de gazoducte transbalcanic si, respectiv, pe asa-numitul „coridor vertical” dintre Bulgaria, Grecia, Romania si Ungaria, ambele urmand sa fie facilitate de Comisia Europeana.


Comisa a lansat in 2015 initiativa CESEC, in scopul garantarii accesului la un mix energetic mai variat pentru tarile din Europa  centrala si de sud-est si pentru interconectarea corespunzatoare a acestora la restul Europei. Initiativa CESEC s-a dovedit a fi utila in procesul de integrare a pietelor de gaze din regiune si a devenit, astfel, un canal central pentru continuarea consolidarii in sectorul energetic.

Reuniunea CESEC de la Bucuresti a gazduit ministri din 9 state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Grecia, Croatia, Ungaria, Italia, Romania, Slovenia, Slovacia) si din partea a 8 parti contractante din cadrul Comunitatii Energiei (FYROM, Serbia, Ucraina, Albania, Bosnia si Hertegovina, Muntenegru, Kosovo, Moldova).

Sursa: europa.eu

 

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. 



Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.



Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016