de Mara Dobrin 11 Iun. 2018 596 |
Comisia Europeana a decis sa trimita Romaniei o scrisoare de punere in intarziere pentru nerespectarea normelor UE privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva 91/271/CEE a Consiliului) in zone urbane mari (si anume aglomerari urbane).
Dupa aderarea Romaniei la UE, marilor aglomerari urbane ar fi trebuit sa le fi fost asigurata colectarea corespunzatoare a apelor urbane reziduale pana la 31 decembrie 2013 si tratarea lor corespunzatoare pana la 31 decembrie 2015. Cu toate acestea, conform celor mai recente date furnizate de autoritatile romane, 189 de mari aglomerari urbane nu sunt inca in conformitate cu obligatiile de colectare a apelor urbane reziduale in temeiul legislatiei UE, iar 198 de aglomerari urbane de mari dimensiuni nu respect obligatiile de tratare. Daca Romania nu ia masuri in termen de doua luni, cazurile pot fi trimise Curtii de Justitie a UE.
De asemenea, Comisia Europeana a solicitat Ciprului si Estoniei sa respecte legislatia UE privind apele urbane reziduale si sa asigure tratarea lor in mod corespunzator. In temeiul legislatiei UE (Directiva 91/271/CEE a Consiliului), orasele sunt obligate sa instituie infrastructura necesara in scopul de a colecta si trata apele lor urbane reziduale.
Apele reziduale netratate pot pune in pericol sanatatea umana si polueaza lacurile, raurile, solul, apele subterane si costiere. Cipru nu a asigurat un sistem de colectare pentru 36 de aglomerari urbane. In aceleasi zone, autoritatile cipriote nu au asigurat tratarea corespunzatoare a apelor urbane reziduale care intra in sistemele de colectare. In iulie 2017, Comisia a trimis o scrisoare de punere in intarziere. In Estonia, autoritatile mai trebuie sa asigure tratarea corespunzatoare a apelor urbane reziduale in opt aglomerari urbane. In decembrie 2016, Comisia a trimis o scrisoare de punere in intarziere. Intrucat in ambele cazuri nu este de asteptat sa se intre in conformitate cu legislatia UE in viitorul apropiat, Comisia trimite un aviz motivat Ciprului si Estoniei pentru a impulsiona eforturile lor. Daca cele 2 tari nu iau masuri in termen de doua luni, cazurile pot fi trimise in fata Curtii de Justitie a UE.
Prin pachetul sau lunar de decizii de constatare a neindeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana („Comisia”) urmareste actionarea in justitie a statelor membre care nu si-au indeplinit obligatiile ce le revin in temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza diverse sectoare si domenii de politici ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE in beneficiul cetatenilor si al intreprinderilor.
Principalele decizii adoptate de Comisia Europeana in luna iunie includ 24 de scrisori de punere in intarziere in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor de stat membru, 12 avize motivate si o trimitere in fata Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Totodata, Comisia inchide 104 cazuri in care diferendele cu statele membre in cauza au fost solutionate fara a fi necesara continuarea procedurii.
Pentru mai multe informatii despre procedura UE de constatare a neindeplinirii obligatiilor, a se vedea textul integral al MEMO/12/12. Pentru mai multe detalii referitoare la toate deciziile luate, va rugam sa consultati registrul deciziilor de constatare a neindeplinirii obligatiilor.
Sursa: europa.eu
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.