de Mara Dobrin 28 Iun. 2017 877 |
Piata neagra a tigaretelor a scazut usor in luna mai, la 15,1%, cu 0,1 p.p. mai putin decat in martie 2017. Pentru a treia oara consecutiv, studiul Novel Research releva tendinta de scadere a comertului ilegal.
„Regiunea nord-est ramane si in luna mai cea mai afectata de comertul ilegal cu tigarete, inregistrand o pondere de 37,3%, desi s-a inregistrat o scadere semnificativa de 5,7 p.p. fata de martie 2017. Regiunile vest si sud-vest continua sa aiba cote ridicate ale comertului ilicit (18,2%, respectiv 20,8%). In luna mai, cea mai substantiala crestere a pietei ilicite se inregistreaza in partea de nord-vest a tarii (plus 5,6 p.p. comparativ cu martie, pana la 18,7%). Din punct de vedere al provenientei, categoria „cheap whites” detine in continuare cea mai mare pondere (58,2%), urmata de produsele provenite din Moldova (22,4%, in scadere cu 2,1 p.p. comparativ cu martie 2017) si Ucraina (15,7%, relativ constant). Ponderea produselor provenite din Serbia se situeaza la 0,6%, in crestere cu 0,5 p.p. fata de luna martie a.c.”, a declarat Marian Marcu, Director Novel Research.
„De la inceputul anului, autoritatile au oprit 67 milioane de tigari de contrabanda sa ajunga pe piata, conform datelor centralizate pe www.stopcontrabanda.ro. Raportat la dimensiunea pietei negre din 2016, asta inseamna circa 3% din consumul de contrabanda pentru primele 6 luni ale anului. Din pacate, in ciuda eforturilor semnificative ale autoritatilor, contrabandistii reusesc sa gaseasca metode prin care sa-si aduca produsele pe piata, fara sa plateasca vreo taxa si fara sa tina cont de cine sunt cumparatorii lor”, a declarat Ileana Dumitru, Director Legal & External Affairs, BAT Romania.
„Notam cea mai importanta scadere a comertului ilegal cu tigarete in nord-estul tarii, acolo unde s-a desfasurat, in parteneriat cu Politia si Politia de Frontiera, campania initiata de JTI: „Contrabanda, o moda care te prinde. De la 2 la 7 ani”. Aceasta scadere este compensata, insa, de o crestere in procent aproape similar in zona nord- vest. Pentru ca piata neagra sa scada semnificativ, la nivel national, este nevoie in continuare de o colaborare stransa intre institutiile statului si mediul de afaceri. Asa cum am mentionat in mai multe randuri, in conditiile in care echipele mobile nu sunt suficiente, iar scannerele din punctele vamale sunt nefunctionale din cauza nealocarii de fonduri pentru mentenanta, situatie semnalata recent si de ANAF, cainii special instruiti pentru depistarea tigaretelor ilegale raman cel mai eficient mijloc de lupta impotriva contrabandei.
Echipele canine sunt foarte eficiente si au un rol important in prevenirea comertului ilicit. JTI a donat Vamii romane, incepand din 2010, circa 40 de caini, asigurand totodata suport logistic pentru trainingul echipelor canine. Salutam recentul acord al ANAF pentru continuarea programului de innoire si formare a acestor echipe, JTI fiind gata sa sprijine inlocuirea celor 12 caini care se vor pensiona anul acesta. De asemenea, ne bucuram sa putem contribui la combaterea fenomenului pe ambele maluri ale Prutului, JTI urmand sa doneze autoritatii vamale din Moldova, alaturi de o serie de echipamente specifice, si patru caini pentru combaterea contrabandei. Vom pune si pe viitor la dispozitia autoritatilor experienta si resursele noastre, asa cum am facut-o din anul 2005 incoace, cand am semnat primul Protocol de colaborare cu ANAF, in scopul combaterii pietei negre”, a declarat Gilda Lazar, Director Corporate Affairs & Communications, JTI Romania, Moldova si Bulgaria.
„Lupta impotriva comertului ilicit este una dintre prioritatile Philip Morris International, un exemplu in acest sens fiind programul PMI Impact, lansat anul trecut. Acesta este o initiativa globala, de acordare de fonduri pentru proiecte dedicate luptei impotriva contrabandei si infractiunilor asociate acesteia, cu un buget alocat de 100 milioane USD.
Un numar de 170 de organizatii, incluzand agentii guvernamentale, universitati si institutii de cercetare, organizatii non-guvernamentale si entitati private au inscris peste 200 de proiecte pentru cele trei categorii acoperite de acest program: cercetare, educatie si constientizare a impactului comertului ilicit. Inscrierile au venit din 42 de tari, inclusiv Romania. Dar aceste proiecte nu pot suplini rolul autoritatilor in stoparea si prevenirea acestui fenomen, si, pentru ca aceste actiuni sa aiba consistenta, reiteram necesitatea implementarii „Strategiei Nationale pentru prevenirea si combaterea traficului ilicit cu tigarete 2017-2020”, initiata deja de catre Directia Generala a Vamilor, precum si asumarea acesteia de catre toti factorii implicati”, a precizat Alexandra Olaru, Director Corporate Affairs, Philip Morris Romania.
Conform unui comunicat de presa, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), prin Directia Generala a Vamilor, a declansat „Operatiunea Scut III" pentru combaterea traficului ilicit la frontierele U.E. „In perioada 20 mai 2017 – 20 iunie 2017 au fost intensificate controalele la frontiera, controalele in trafic, piete, targuri si oboare, in vederea eliminarii tigaretelor provenite din trafic ilicit. In urma acestor controale, echipele mobile si echipele canine din cadrul Directiei Generale a Vamilor impreuna cu inspectorii vamali din cadrul directiilor regionale vamale Brasov, Craiova, Cluj, Galati, Iasi, Timisoara, au intocmit 148 procese-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicand amenzi in valoare totala de 806.300 lei si trei sesizari penale. Au confiscat 1.545.451 bucati tigarete, 512 litri alcool, noua autoturisme si alte bunuri in valoare de 239.108 lei".
Sursa: Mediafax.biz

Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.