de Ioana Stoica 10 Mar. 2014 1382 |
Curtea Constitutionala precizeaza ca, in decizia de respingere a sesizarii privind validarea Guvernului Ponta III, a retinut ca au fost schimbate doar structura si compozitia politica a Guvernului Romaniei, nu si programul de guvernare.
CC a respins sesizarea de neconstitutionalitate formulata de PDL si o serie de parlamentari neafiliati, in urma deliberarilor, cu majoritate de voturi.
"Curtea a retinut in esenta, ca art.3 al Hotararii nr.1/2014, contestata in cauza, prevede in mod expres ca Guvernul, in componenta aprobata prin aceeasi Hotarare, «si-a asumat Programul de guvernare, astfel cum a fost prezentat in sedinta Camerelor reunite din data de 21 decembrie 2012 si aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr.45/2012, angajamentele Uniunii Social Liberale fiind preluate si asumate de formatiunile politice care compun si sustin Guvernul»", se arata in comunicat.
Curtea mentioneaza ca si Acordul guvernamental transmis de Guvern la solicitarea sa, semnat de Victor Ponta, in calitate de prim ministru al Romaniei, si de Kelemen Hunor, presedintele UDMR, prevede, la art.1, ca "Uniunea Democrata Maghiara din Romania (UDMR) face parte din formula guvernamentala si isi asuma programul Guvernului 2013-2016, adoptat de catre Parlamentul Romaniei la data de 21 decembrie 2012".
"Ambele acte, atat cel adoptat de Parlament, cat si cel semnat de primul ministru al Guvernului, atesta faptul ca in cauza a fost schimbata doar structura si compozitia politica a Guvernului Romaniei, iar nu si Programul de guvernare", subliniaza CC.
Sursa citata mentioneaza totodata ca sesizarea de neconstitutionalitate cere Curtii Constitutionale sa stabileasca, pe calea unui examen comparativ al Programului de guvernare aprobat prin Hotararea Parlamentului Romaniei nr.45/2012 si a Acordului politic, respectiv a Acordului guvernamental incheiat intre formatiunile politice care compun Guvernul, faptul ca programul de guvernare aprobat de Parlament a fost implicit modificat, Hotararea Parlamentului contestata consfintind o asemenea modificare implicita.
"Realizarea unui examen comparativ in sensul celor solicitate de autorii sesizarii excedeaza controlului de constitutionalitate. Controlul Curtii Constitutionale nu poate privi decat constitutionalitatea hotararii Parlamentului contestata in cauza", precizeaza Curtea.
Curtea Constitutionala s-a intrunit sambata, pentru a decide in urma unei sesizari a PDL-PMP, daca investirea Guvernului Ponta III a respectat rigorile Legii fundamentale, fiind chemata sa raspunda pentru prima data unei astfel de intrebari in privinta unei remanieri desfasurata prin proceduri parlamentare.
Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, a declarat in urma sedintei Curtii, ca sesizarea PDL-PMP privind Guvernul Ponta III a fost respinsa "ca inadmisibila".
Autor: Ioana Stoica
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.