de Mara Dobrin 31 Aug. 2017 1396 |
Cultele acreditate ca furnizori de servicii sociale vor putea beneficia, de anul viitor, de subventii de la bugetul de stat, in baza Legii nr.34/1998. Guvernul Romaniei a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, un proiect de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.34/1998 privind acordarea unor subventii asociatiilor si fundatiilor romane cu personalitate juridica, care infiinteaza si administreaza unitati de asistenta sociala.
Astfel, incepand cu anul 2018, cultele recunoscute in Romania, acreditate ca furnizori de servicii sociale, vor putea beneficia de subventii de la bugetul de stat pentru acoperirea unor cheltuieli de functionare pentru centrele de servicii sociale pe care le administreaza.
Posibilitatea cultelor de accesare a subventiilor de la bugetul de stat era reglementata inca din anul 2011, prin Legea asistentei sociale nr. 292/2011, numai ca, pana in acest an, nu a fost modificata si Legea nr.34/1998 in acest sens.
Noul act normativ mai stabileste ca, in situatia in care, pe parcursul anului, se suplimenteaza creditele bugetare pentru acordarea de subventii, MMJS va avea posibilitatea sa incheie conventii pentru subventionarea acelor centre de servicii sociale care, desi au intrunit punctajul minim necesar de 60 de puncte, nu au putut fi finantate incepand cu prima luna a anului din cauza neincadrarii in limita bugetului aprobat.
Hotararea de Guvern aprobata astazi reglementeaza explicit posibilitatea de alocare in intregime a sumei destinate programului, iar in acest fel unitatile de asistenta sociala situate pe ultima pozitie in clasament - dupa aplicarea criteriilor de departajare pentru cele care au obtinut acelasi punctaj - pot primi subventii diminuate, cu incadrare in bugetul aprobat.
Programul de subventionare a asociatiilor si fundatiilor care administreaza unitati de asistenta sociala functioneaza neintrerupt de peste 17 ani, atat cu fonduri de la bugetul de stat, prin Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, cat si cu fonduri de la bugetul local.
In acest moment, in registrul furnizorilor de servicii sociale acreditati sunt inregistrate 1.387 de asociatii si fundatii si 127 de culte care au obtinut certificat de acreditare. Aproape jumatate din serviciile sociale pentru care MMJS a eliberat licenta de functionare, adica 1.206, sunt ale furnizorilor privati de servicii sociale, care includ asociatii, fundatii, culte, precum si 64 de operatori economici cu scop lucrativ.
Anul acesta, 129 de asociatii si fundatii au primit subventii de la bugetul de stat.
Sursa: Ministerul Muncii
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice.
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.