de Cristian Tanase 15 Iun. 2015 2065 |
Peste 1.900 de autoritati si institutii publice vor primi certificate digitale calificate, pe care le pot utiliza timp de un an de la data emiterii. Certificatele digitale calificate vor fi achizitionate in cadrul unui proiect pentru implementarea semnaturii electronice in administratia publica centrala si locala din Romania.
Pana in noiebrie 2015, Agentia Nationala a Functionarilor Publici urmeaza sa implementeze proiectul "e-ANFP - Intarirea capacitatii institutionale a ANFP in vederea asigurarii unui management performant al functiei publice si functionarilor publici la nivelul administratiei publice centrale si al serviciilor publice din subordinea/ coordonarea autoritatilor publice centrale si locale prin implementarea de instrumente inovatoare".
Prin intermediul proiectului, vor fi achizitionate certificate digitale calificate care vor fi date in folosinta gratuita, pe o perioada de un an de la data emiterii, unui numar de 1.930 de autoritati si institutii publice.
Certificatele digitale calificate asigura integritatea si confidentialitatea documentelor transmise electronic, permit autentificarea la diverse aplicatii si garanteaza identitatea persoanei in sensul privind semnatura electronica si sunt emise de SC CertSIGN SA, furnizor acreditat de servicii de certificare calificata.
Semnatura electronica extinsa va fi folosita, incepand cu anul viitor, de institutiile si autoritatile publice prin utilizarea Portalului de management al functiilor publice si al functionarilor publici.
Astfel, se va putea cunoaste in timp real situatia, atat a functionarilor publici din administratia publica din Romania, la nivel central si local, cat si situatia autoritatilor si institutiilor publice cu privire la managementul resurselor umane. Instrumentele informatice vor contribui la eficientizarea, transparentizarea si reducerea timpilor de transmitere a documentelor si vor preveni situatiile de nerespectare a prevederilor in domeniul functiei publice si a functionarilor publici.
Proiectul vizeaza instruirea a 3.860 de persoane la nivel national cu privire la modul de utilizare a semnaturii electronice, in 22 de seminarii regionale (inclusiv municipiul Bucuresti). In cadrul proiectului, se va elabora un Manual de utilizare a semnaturii electronice, care va fi tiparit in 4.100 de exemplare si distribuit institutiilor si autoritatilor publice care fac parte din grupul tinta al proiectului.
"Scopul proiectului este dezvoltarea de instrumente inovatoare specifice pentru indeplinirea eficienta a rolului si atributiilor pe care ANFP le exercita in domeniul functiei publice si al functionarilor publici referitoare la utilizarea semnaturii electronice la nivelul administratiei centrale si locale, precum si arhivarea electronica a documentatiei existente in arhiva ANFP. Astfel, aceste elemente vor contribui la dezvoltarea capacitatii de management a ANFP si imbunatatirea comunicarii/ relationarii cu institutiile publice", potrivit comunicatului de presa ANFP.
Cristian Tanase, cu experienta indelungata in legislatia aferenta Codului administrativ, scrie pe subiecte de interes pentru personalul institutiilor publice, redactand stiri din domeniu si noutati legislative importante!
Comentarii
Lasa un raspuns
Informatiile scrise aici sunt confidentiale.
Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.