Intalnire cu Dunja Mijatovic, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei

de Mara Dobrin 16 Nov. 2018 1406

Intalnire cu Dunja Mijatovic, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei
Ministrul Muncii si Justitiei Sociale, Lia-Olguta Vasilescu, s-a intalnit recent cu Dunja Mijatovi?, comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, aflat in vizita de lucru in Romania.


Ministrul Lia-Olguta Vasilescu i-a prezentat comisarului pentru Drepturile Omului modificarile legislative din ultimii doi ani, printre care amintim cresterea prestatiilor sociale pentru persoanele cu handicap, modificarea legislatiei in vederea angajarii acestor persoane, dar si a tinerilor aflati in risc de excluziune sociala sau care provin din centrele de plasament, elaborarea de proiecte de noi standarde de cost si de calitate pentru persoanele institutionalizate, masuri de dezinstitutionalizare si finantarea de ingrijiri acordate de catre mediul privat, reducerea capacitatii asa-numitelor centre „mamut”, proiectul de modificare a Legii adoptiei sau introducerea ordinului de restrictie provizoriu in cazurile de violenta domestica.

Astfel, la propunerea MMJS, Guvernul a creat, in ultimii doi ani, cadrul legal pentru:

  •     extinderea serviciilor rezidentiale (de tipul locuintelor protejate) si a centrelor de zi prin includerea posibilitatii ca aceste servicii sa poata fi dezvoltate in comunitate, in subordinea autoritatilor locale (consilii locale). Acest lucru reprezinta o schimbare majora de paradigma dat fiind faptul ca, in varianta anterioara a Legii 448/2006, aceste servicii puteau fi infiintate doar la nivel judetean, in subordinea directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului.
  •     un alt element de reforma in ceea ce priveste persoanele institutionalizate a fost initierea procesului de restructurare a centrelor rezidentiale vechi prin: limitarea numarului beneficiarilor din aceste centre la 50 si cautarea unor solutii in comunitate pentru transferul beneficiarilor; deschiderea posibilitatii de finantare, de la bugetul de stat, pentru noile tipuri de servicii rezidentiale de la nivel de primarie (locuinte protejate); deschiderea posibilitatii de contractare a unor servicii private (alternativa la serviciile rezidentiale de tip vechi) de la furnizorii privati, sumele fiind asigurate de la bugetul de stat in baza standardului de cost;
  •     complementar acestui proces de dezinstitutionalizare, Guvernul a pus la dispozitie finantari pentru dezvoltarea de noi servicii in comunitate, atat prin intermediul Progrmului Operational Regional, dar si prin finantarea de la bugetul de stat a unor Programe de Interes National.

Un alt element de reforma in ceea ce priveste procesul de dezinstitutionalizare este reprezentat de  reglementarea prin hotarare de guvern a statutului Asistentului Personal Profesionist (APP), acesta fiind o alternativa la procesul de institutionalizare, dar si o continuare a asistentului maternal, in zona de servicii destinate adultului cu dizabilitati.

De asemenea, MMJS a initiat (impreuna cu Ministerul Justitiei) un proiect de lege care propune reglementarea unei solutii pentru asigurarea reprezentarii efective si independente pentru persoanele cu handicap, beneficiare de servicii sociale rezidentiale, puse sub interdictie sau care au nevoie de protectie juridica. Concret, proiectul prevede ca persoanele aflate in centre nu vor mai fi reprezentate, in demersurile pe care le fac, de catre directorii acestor institutii, in conditiile in care, de multe ori, astfel de demersuri sunt deschise tocmai impotriva acestor centre, iar sefii lor se aflau in situatia de a reprezenta atat reclamantul, cat si reclamatul, ci vor putea fi reprezentate de catre persoane terte, de regula care provin tot din sistemul de protectie sociala sau speciala.

Comisarul Mijatovi?, care a vizitat, de asemenea, mai multe centre pentru persoane cu dizabilitati si copii din tara noastra, dar a purtat discutii si cu reprezentanti ai autoritatilor din subordinea Ministerului Muncii, s-a declarat incantat de expertiza si dedicarea personalului cu care a interactionat si a apreciat si faptul ca exista vointa politica pentru reforme structurale in sistemul de protectie sociala.

 

Sursa: Ministerul Muncii

 

 

Mara Dobrin Autor: Mara Dobrin
Redactor Institutii Publice
Cu o experienta de 9 ani in jurnalism, Mara Dobrin s-a alaturat echipei Rentrop & Straton, specializandu-se in ultimii 4 ani in crearea articolelor de interes in legislatia muncii, resurse umane si institutii publice. Ti-a placut acest articol?
Recomanda-l prietenilor:
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !

Rating:
Nota: 3.75 din 2 voturi

Newsletter zilnic GRATUIT

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Aboneaza-te GRATUIT la Newsletter-ul infoinstitutii.ro pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Comentarii

0 comentarii

Lasa un raspuns

Informatiile scrise aici sunt confidentiale.

Adresa de email data nu va fi publicata niciodata. De asemenea, toate informatiile furnizate nu vor fi partajate cu terte persoane.Atentie! Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

eNews Info INSTITUTII

Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024

Va oferim Cadou un Raport Special Gratuit "Modificari legislative aplicabile Institutiilor Publice in 2024"

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016